Lars Terje Nyhus, spesialkonsulent drøvtyggere i Strand, mener mange vil prøve å drøye grovfôret de har så lenge som mulig ved hjelp av grovfôrdrøyer og annet kraftfôr.
– Mange vil nok vektlegge å bygge seg et grovfôrlager og få nok volum framfor tidlig slått 1 slått. Det blir viktig å posisjonere seg for neste sesong ved å prøve å få mest mulig volum på grovfôret, sier han.
– Derfor er det ønskelig å drøye med å slå første slåtten så lenge som mulig. Alle håper at neste sesong blir bedre, men vi må planlegge og sørge for å bygge en buffer av grovfôr. Det kan hende en må bruke både 2019 og kanskje også 2020 for å komme tilbake til normal drift. Det tar tid og krever langsiktig planlegging. Derfor er det enda mer viktig å få fôret til å vare lenger!
Pangstart!
En som har vært flink til å planlegge og klart seg bra gjennom vinteren er Anders Klemoen i Nord – Torpa.
Første året som mjølkeprodusent for Anders har vært utfordrende, han ble kastet rett ut i det med den krevende tørkesommeren.
Anders kom raskt i gang med å bruke Drøv grovfôrdrøyer fra Strand, og sammen med DRØV Fase 1 og Drøv Muskel fikk han til et godt fôringsopplegg, selv om han måtte bruke mye halm i grovfôrrasjonen. Grovfôrdrøyer blir brukt i tillegg til en normal kraftfôrrasjon. Anders regulerer fôringa etter drøvtygging og møkk konsistens. Han har nok fôr til sommeren, men endrer ikke strategien på fôring nå, fordi han ønsker å bygge seg et lager. Veldig fornøyd med å få råd om å starte tidlig.
En av faktorene for suksess er det gode samarbeidet med Lars Terje Nyhus og Strand, og rådet om å starte tidlig med alternativer til grovfôr.
■ Avdråtten er veldig god
■ Høgt TS innhold i mjølk
■ Tilveksten på okser har også vært veldig god med Drøv Muskel
DRØV Grovfôrdrøyer
Grovfôrdrøyer inneholder utvalgte råvarer og bufferstoffer som bidrar til å opprettholde et godt vommiljø selv ved høy tildeling, og knapp tilgang på grovfôr. Fôret har et tilpasset innhold av protein for å kunne dekke vedlikeholdsbehovet.
Aktuell mengde: Fra 2 kg – 8,5 kilo/dag. Med gradvis tilvenning og fri tilgang på surfôr kan blandingen også fôres etter appetitt. Mengden bestemmes utfra hvor mye grovfôr en ønsker å spare.
Andre gode alternativer er også Drøv Fiber og Drøv Muskel, begge tilsatt vitaminer og mineraler men med et høyt fiberinnhold. Har gitt veldig gode resultater i andre besetninger.
Grovfôrdrøyer kan brukes til alle dyreslag, siden den ikke er tilsatt vit/min
– Erfaringer å ta med til neste sesong er blant annet fôring av sinkyr, som har fungert utmerket i år, med mye halm, og mange har fått bort problemet med feite sinkyr. Dessuten finnes det gode kreative løsninger når fagapparat som fôr, slakteri og landbruksrådgiving jobber sammen med bonden. Mange bønder har funnet gode praktiske løsninger som har fungert bra og gitt god avdrått og bra tilvekst, avslutter Lars Terje