Noen fakta om fjørfehuset på NMBU
- Fjørfenæringens og NMBU sitt felles forsøkshus.
- NMBU er byggherre.
- Norske fjørfeprodusenter finansierer byggekostnadene.
- Forsøkshuset driftes av SHF.
- Første forsøk kan startes opp i januar 2020.
Kostnadsramme 35,5 mill.kroner
- 62,5% finansieres over omsetningsavgift på kylling, kalkun og egg.
- 37,5% finansieres gjennom «bransjeavgift» på 0,5 øre/kg fjørfefôr. Bransjeavgiften innføres og med 1. januar 2020, og ventes å vare i 6 år.
Byggestart mars 2019 (støping av fundamenter mv. fra 20/3)
- Overtakelse av bygget første halvdel av november 2019 (planlagt 8/11).
- Et senter for fjørfekompetanse i Norge.
- Fjørfenæringa og undervisnings- og forskningsmiljøene samler sin forsøksvirksomhet på slaktekylling, kalkun og konsumegg i dette nye forsøkshuset.
- Forsøkshuset skal være tilgjengelig for hele bransjen på nasjonalt nivå, uavhengig av kommersiell tilhørighet. Det skal også være tilgjengelig for alle kompetansehevende tiltak på nasjonalt nivå.
Et slagkraftig kompetansesenter
- Forsøkshuset skal inngå i et slagkraftig kompetansemiljø som kan rekruttere ny fjørfekunnskap både innen utdanningsinstitusjoner og inn i utvikling og rådgiving på fjørfe.
- Den enkelte aktør inngår avtale om kjøp av forsøkstjenester med SHF.
- Nortura, Felleskjøpet fôrutvikling, Norgesfôr, Fiskå Mølle og NMBU (SHF/IHA) har forpliktet seg til å kjøpe forsøkstjenester for til sammen 1,6 mill.kr (indeksreguleres) per år i 5 år.
- Det etableres et Driftsutvalg der SHF, NMBU og de aktørene som har inngått avtale om kjøp av forsøkstjenester, møtes for å avklare prioriteringer og utarbeide årlige forsøksplaner.