Mens en tidlig vårsol skinner over grønne høsthveteåkere i Herland, besøker vi melkeprodusentene Elisabeth og Erlend Skårer. Gårdbrukerparet driver med melk og korn på Skårer Gård et par km utenfor Mysen.
Sesongen 2018 var også for dem preget av tørken og de fikk inn 30 % av normal grovfôravling. Men med hjelp av gode naboer fikk de tilgang på halm og frøhøy. Utfordringen var å få dyra til å produsere like godt på halm som på godt grovfôr, så det å få et kraftfôr tilpasset halmfôring var særdeles viktig å få på plass.
Tilpasset fôring
Mysen Mølle med fagrådgivere Geir Henning Fjuk og Halstein Lundeby i spissen var raskt på banen, og i dialog med Skårer ble det kjørt beregninger, justert og tilpasset et kraftfôr som tok utgangspunkt i den eksisterende blandingen Drøv Vekst. Resultatet ble DRØV KRAFTIG, en proteinrik blanding spesielt tilpasset fôring med halm og seint slått surfôr. Det er tilsatt ekstra vitaminer og mineraler, samt levende gjær og buffer for å sikre godt vommiljø.
Økning i tilvekst
At effekten er god, ser vi tydelig når vi er med Elisabeth på en rundtur i fjøset. Blanke, trivelige dyr i bra hold vitner om at fôringsstrategien har vært riktig, selv med så dårlig tilgang til det vi normalt tenker på som godt grovfôr.
– Dyra har ikke tapt seg, og vi har like god tilvekst på dyra som vi har hatt før, tilvekstkurven viser til og med en økning på enkelte dyr, sier Elisabeth, som fôrer opp alle oksekalver selv.
– Vi brystmåler alle kvigene, og på den måten har vi god kontroll på tilvekst hele veien. Det er spennende med brystmål, og vi ser alt så tydelig. I tillegg er Geir Henning flink til å mase på meg sånn at jeg faktisk gjør det, ler Elisabeth.
Skårer gård har melkerobot fra 2014 og 270 tonns kvote. Heller ikke på melkeytelsen har de merket noe negativ effekt av halmfôring, og de har hatt bedre resultater på førstekalvsdyra enn tidligere. Ved å tilpasse fôringa med rett mengde og type kraftfôr har produksjonsresultatene blitt oppretthold. Hun er også flink til å legge inn bolus på alle kvigene fra 1 år og oppover.
– Halmen i år har selvfølgelig vært tørr og fin, og dyra liker den godt. Men for å øke fordøyeligheten har vi tilsatt Levende Gjær i DRØV Kraftig, noe vi har meget god erfaring med i Norgesfôr, sier Geir Henning.
I ungdyrfjøset er det rift etter DRØV Kraftig, og selv de minste kalvene ned til 7 uker tar godt for seg av fôret, som er meget smakelig også for små mager. – Her er det kun de minste som står på silo, resten må klare seg på halm og DRØV Kraftig, og det har vi aldri gjort før, forklarer Elisabeth.
– Det er veldig gøy at dyra vokser så bra, etter de forholdene vi har hatt i år, fortsetter hun. Jeg tror vi har lykkes ved å ha tett oppfølging på fôringa av Geir Henning, det er utrolig viktig å ha noen å sparre med, og å lufte tanker og ideèr med. Ofte kan en bli litt blind på egne dyr, og da er det fint å få andre til å se og foreslå eventuelle endringer. Det som er så fint med Geir Henning er jo også at han forventer at det vi blir enige om blir gjort, og sånn får jeg litt press på meg også. Dagene som gårdbruker kan bli litt like og det er lett å utsette ting. En fôringsrådgiver må tørre å sette krav og ha forventninger til oss!
Geir Henning roser igjen Elisabeth for å ville prøve noe nytt og å være med på utvikling.
– DRØV Kraftig hadde jo utgangspunkt her hos dere, så har vi utviklet den til å bli en felles kraftfôrblanding for hele Norgesfôr. For oss er det viktig å ha tett samarbeid med kunden, og følge det som skjer i hverdagen til gårdbrukeren, om det er forårsaket av klima, marked eller andre årsaker. Det er fôrutvikling i praksis, forteller Geir Henning.
Tanker om ny vekstsesong
Når vi får en slik stjålen vårdag som i dag, vitner det om at en ny vekstsesong nærmer seg. Elisabeth og Erlend er opptatt av å ta lærdom av året som er gått.
– Vi kommer til å sørge for å ha litt på lager, også halm som er lagringsstabilt. Vi ser også på mulighet for å dyrke litt nye vekster, som er mer tørkestabile. Men da blir det vel regn hele sommeren, ler Erlend. Det vi har lært aller mest er vel at dyra klarer seg på mindre enn det vi hadde trodd når det gjelder beiter. Det er ingen tvil om at beiter er en stor ressurs, spesielt i krevende år slik som det var i sommer.
– Det finnes sorter som gir store avlinger, men ikke har vært mest brukt tradisjonelt her. Tror det må fokuseres mer på å dyrke sorter som tåler både tørke og våte somre.
Å direkteså rug som igjen slås tidlig er også en variant. Vil også slå et nytt slag for dyrking av fôrmais, som er utbredt i Vestfold og søndre deler av Østfold, sier Geir Henning. Alle burde ha i tankene at en ikke skal få panikk, det går an å finne løsninger som virker ved å tenke kreativt og være lydhøre til hva dyra faktisk trenger, sier Geir Henning. Det er jo Skårer Gård et levende bevis på!
– Ja tett samarbeid med fôringsrådgiver og Mysen Mølle er gull verdt, sier Elisabeth.
– Men at dere er så interesserte og faktisk gjør de tiltakene vi setter inn, er også en stor suksessfaktor, avslutter Geir Henning og Halstein.
Slik brukes DRØV Kraftig på Skårer Gård:
Kalv 0-7 uker fri tilgang på kalvekraftfôr ‘
Kviger: 7 uker- 24 mnd 2 kg
Sinkuer: 2 kg
Okser 7 uker – 4 mnd: 3 kg
Okser 4 – 11 mnd: 4 kg
Okser 11 mnd – slakt: 6 kg