Levende gjær er en probiotika (levende organisme) som vi tilsetter for å balansere og stabilisere den positive bakteriefloraen i tarmen. Resultater fra feltforsøk med levende gjær har vist veldig gode resultater for både purke og smågris, sier Utviklingssjef svinefôr Kathrine Lunde.
Hvilke resultater kan vi vise til?
Tilsetting av levende gjær i purkefôret gir økt fôrutnyttelse av både energi og fiber. Den økte fôrutnyttelsen bidrar til et høyere spekkmål på purkene før grising, i snitt viser resultatene 1 mm høyere spekkmål ved bruk av levende gjær i fôret.
Dette er et positivt bidrag med tanke på å oppnå anbefalingen om 16 mm spekk før grising. Et riktig spekkmål før grising er viktig for god resultater i dieperioden, og gir ei purke i bedre hold etter endt dieperiode. Bedre hold etter endt dieperiode gir ei purke som er bedre rustet til neste syklus, og resultatene viser færre omløp og en vesentlig reduksjon i antall tomdager.
Våre rådgivere tilbyr spekkmåling av purker før grising og ved avvenning. Dette gir produsenten og oss verdifull informasjon om fôringsstrategien på purkene, sier Fagsjef Svin Elin Furrevik Gjestvang.
Levende gjær i dieperioden er også positivt for smågrisen. Spedgrisens tarmflora påvirkes positivt og bidrar til en bedre fungerende mage og tarm. Resultatene viser økt tilvekst etter avvenning, og mindre utfordringer med diaré.