• Hopp til hovedinnhold
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
Norgesfôr

Norgesfôr

Alltid der for deg

  • MENY
    • Produkter
      • Kraftfôr
      • Plantekultur
      • Butikk/Driftsmidler
    • Om Norgesfôrkjeden
      • Norgesfôrkjeden
      • Møllebutikkene våre
      • Forhandlere
      • Forhandlere av Doggy, Katty og Robur
      • Organisasjon
      • Møller / medlemsbedrifter
      • Policy for bærekraftig forretningspraksis
    • Brosjyrer
      • Brosjyrer drøv
      • Brosjyrer fjørfe
      • Brosjyrer svin
      • Diverse brosjyrer
  • Finn din Norgesfôr-bedrift
    • Strand Unikorn
    • Hundseth Mølle
    • Hurum Mølle
    • Mysen Kornsilo og Mølle
    • Orkla Kornsilo og Mølne
    • Ottadalen Mølle
    • Vestfoldmøllene
    • Vinstra Bruk
    • Røv Mølle
    • Ringerikes Kornsilo
    • Til Norgesfôr forhandlere
Du er her: Norgesfôr → Arkiv → Mage og tarmhelse hos gris

Mage og tarmhelse hos gris

God helse er utgangspunktet for god dyrevelferd og optimal produksjon. I Norge har vi avlet fram friske dyr, og vi har over mange år lagt ned et solid arbeid slik at vi har en svært god smittestatus med lav forekomst av alvorlige smittsomme sykdommer og lavt forbruk av antibiotika. Hva så med fôring og ernæring- hva betyr det egentlig for helsa til grisen?

30. november 2020

Fôringas betydning for mage- og tarmhelse hos gris

Mage- og tarmhelse

Et fordøyelsessystem som fungerer optimalt er avgjørende for god helse, produksjon og dyrevelferd.  

Fordøyelseskanalen er et «vrengt rør med stor overflate» som går fra munn til endetarmsåpning. Det er inne i dette «røret» at næringsstoffene i fôret brytes ned og deretter absorberes gjennom veggen og kommer inn i kroppen. Inni «røret» lever et helt samfunn med bakterier.

Vi kaller de dyrets tarmflora. Bakteriene lever i et tett samspill med dyret, og sammensetningen av disse kan ha stor betydning for dyras helse. Mange av bakteriene som finnes naturlig i tarmen er «gode bakterier», mens noen er «mindre gode». Dersom de «mindre gode» får lov til å blomstre opp i tarmen kan de forårsake sykdom.

Det å styrke «de gode bakteriene» vil redusere risikoen for at «de mindre gode» får gode vekstvilkår og øker i antall. Fôrprodukter som bidrar til å skape en god tarmflora kalles gjerne pre- og probiotika. Prebiotika er «mat» til de gode bakteriene, mens probiotika er levende bakterier eller gjær som tilsettes for å bidra til en optimal sammensetning av tarmfloraen.

For å bedre tarmhelsen i perioder hvor dyra er sårbare inneholder Norgesfôr sine blandinger Ideal Junior Oppstart og Ideal Junior Balanse både pre- og probiotika.

Når probiotika tilsettes i fôrblandinger er dette i en varmestabil form slik at de tåler selve produksjonsprosessen- dette er jo levende organismer!

Norgesfôr sine fôrblandinger som er laget «med det lille ekstra» for å styrke tarmhelse har vi kalt for «Balanse».

Du kan lese mer om Ideal Junior Balanse til smågris her:
https://www.norgesfor.no/produkter/kraftfor/svin/smagris/ideal-balanse/

En annen måte å bidra til god mage- og tarmhelse på er å lage fôret best mulig tilpasset dyrenes anatomi og fordøyelsesfysiologi. Tilstrekkelig med fiber er viktig for alle dyregrupper, og Norgesfôr tilsetter derfor også fiber til de aller minste grisene.

Struktur i fôret er også viktig. I «vanlig» kraftfôr blir råvarene oftest malt til fine partikler. Fine partikler fordøyes bedre enn grove partikler, og er positivt for fôrutnyttelse og tilvekst.  

Men, for høy andel fine partikler kan føre til utfordringer for fordøyelsessystemet. Grovere partikler i kraftfôret er bra for mage- og tarmhelse, men for stor andel grove partikler vil kunne redusere tilvekst og ytelse.

Det å finne den optimale balanse mellom fine og grove partikler slik at man sikre god mage- og tarmhelse samt best mulig utnyttelse av råvarene er noe Norgesfôr har fokus på.

Kraftfôr er altså ikke «bare kraftfôr», men en blanding av ulike råvarer som samlet sett skal gi optimal ernæring. Sammensetningen og formalingen av råvarene, mengdene av de ulike næringsstoffene og ulike tilsetningsstoffer som er benyttet i fôret kan variere mye.

Dette har stor betydning for både bondens produksjonsresultater og for dyras helse og velferd.

 

 

Norgesfôr

Akershusstranda 27, 0150 Oslo
22 40 07 00
post@norgesfor.no
Org.nr 975 871 096

   

Les om informasjonskapsler (cookies) og vår personvernerklæring her.

Norgesfôr AS © 2023 · Designet og utviklet av Hamar Media AS. Beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvern og vilkår.