Optimal fôring bidrar til økt dyrevelferd!
Optimal fôring med bevisste valg når det gjelder innholdet i fôret er et av mange tiltak som kan bidra til økt dyrevelferd. Denne artikkelen er nummer to i en serie. Les første artikkel her: (https://www.norgesfor.no/aktuelt2/mage-og-tarmhelse-hos-gris/).
Denne gang har vi fokus på vitaminer og mineraler til gris.
Velg fôr som inneholder riktig type vitaminer og mineraler!
Dagens fôreffektive gris har lavt fôrforbruk og høy tilvekst, noe som setter strenge krav til innholdet i fôret. For å sikre god helse, produksjon og dyrevelferd er det avgjørende at dyra får dekket sine daglige behov for vitaminer og mineraler. Dette er næringsstoffer som dyra trenger for å kunne ivareta livsviktige prosesser i kroppen. Det er mange forskjellige vitaminer og mineraler, og det er viktig at hver og en av disse tilføres dyret i optimale mengder. Behovene varierer mye avhengig av livsstadium og produksjonsnivå, og både for mye og for lite kan skape problemer.
Tilgjengelige kilder
Når vitaminer og mineraler tilsettes i fôret er det flere alternative kilder å velge mellom. Det er viktig å velge de kildene som er mest tilgjengelige for dyra. Det hjelper lite å ha et høyt innhold i fôret dersom det ikke tas opp i fordøyelsessystemet og kan utnyttes av dyret. I Norgesfôrkjeden har vi valgt å bruke flere kilder til vitaminer og mineraler som har dokumentert bedre opptak i dyret. Vi har i mange år brukt organisk selen (selenomethionin) i alt vårt svinefôr. Dette er en selenkilde som har et svært godt opptak i tarmen. Selen fra denne kilden overføres også bedre til foster og senere i melka, noe som er positivt for grisungene. I tillegg lagres selen fra denne kilden i kroppen til dyret slik at det kan utnyttes under stress, sykdom og ved perioder med redusert fôropptak. Det er velkjent at norsk jordsmonn, og dermed norsk korn, inneholder lite selen. Selenmangel derfor er en velkjent problemstilling hos flere arter.
Hydroksymineraler
Norgesfôr bruker nøye utvalgte kilder til sink, mangan og kobber, såkalte hydroksymineraler, i fôr til både smågris, slaktegris og purker. Mens opptaket av de tradisjonelle mineralkildene er relativt lavt, er opptaket av hydroksymineraler tilnærmet 100%. Med et regelverk som begrenser lovlig mengde for tilsetting betyr et høyere opptak mer mineraler tilgjengelig for dyret. Hydroxymineraler har dokumentert effekt på smakeligheten på fôret, bidrar til høyere fôropptak og tilvekst, gir lavere fôrforbruk per kg tilvekst, høyere kjøttprosent, sterkere bein og bedre helse. I purkefôret vårt bruker vi i tillegg en spesielt god kilde til vitamin D (Hy-D®) for å sikre et sterkt skjelett, robuste bein og god holdbarhet.
Nyhet!
Kraftfôr til smågris og slaktegris vil fremover blir tilsatt naturlig vitamin E for å bedre opptaket av vitamin E hos ung gris. Frem til grisen er 50-60 kg er opptaket i tarmen av syntetisk vitamin E, den formen som er mest vanlig i kraftfôr i dag, relativt dårlig. Tilsetting av naturlig vitamin E vil være positivt for å sikre tilstrekkelig opptak og forebygge bein- og muskelproblemer relatert til vitamin E-mangel.
Kraftfôr er ikke «bare kraftfôr»!
Selv om innholdet av vitaminer og mineraler ser likt ut på kraftfôrdeklarasjonen kan det være stor forskjell på hvordan grisen klarer å utnytte disse næringsstoffene. Hvilken form disse næringsstoffene har og hvilke stoffer de er bundet til er helt avgjørende for i hvor stor grad, og hvordan de tas opp fra fordøyelseskanalen.
Optimal ernæring
Kraftfôr er ikke «bare kraftfôr», men en blanding av ulike råvarer som samlet sett skal gi optimal ernæring. Sammensetningen av råvarene, mengdene av de ulike næringsstoffene og hvilke kilder som er brukt av vitaminer og mineraler i fôret kan variere mye. Dette har stor betydning for både bondens produksjonsresultater og for dyras helse og velferd.