Høye ambisjoner om bruk av norske råvarer
Norgesfôr har en ambisjon om å bruke mest mulig norske råvarer i sine kraftfôrblandinger. Utfordringen er å finne tilstrekkelig mengde norske proteinkilder som kan brukes i kraftfôr. Norgesfôr sine medlemmer har løst dette på ulike måter avhengig av deres geografiske beliggenhet og lokale ressursgrunnlag.
Lokale løsninger og tilpasninger
Vestfoldmøllene bytter ut soya med norske lokale proteinråvarer i sitt N-sortiment og Strand Unikorn behandler det norske kornet på en måte som gjør at mikrobene i vomma lager sine egne proteiner.
I del 1 i denne artikkelserien ser vi her på Strand Unikorn sin løsning, ALKA.
ALKA Müsli fra Strand
Strand Unikorn selger ALKA Müsli med 95 % norske råvarer, blandingen er produsert på Moelv. Denne blandingen består av norsk bygg, der deler av byggen er alkalisk behandlet noe som øker innholdet av råprotein i tillegg til å heve pH.
Dette gjør det mulig for mikrobene i vomma å produsere sitt eget protein effektivt, med en høy andel norsk korn i rasjonen. I ALKA Müsli er kornet kun valset og ikke pelletert, dette ser vi gir økt tyggetid og trolig en god struktureffekt i vom. Blandingen er varmebehandlet og tilsatt vitaminer og mineraler for å dekke dyras behov.
Når rasjonen til oksen består av 70 % ALKA Müsli og resten norsk grovfôr, vil fôrrasjonen bestå av 97 % norsk fôr. ALKA Müsli er et kraftfôr med mye energi per kg og fungerer godt til intensiv fremfôring, men fungerer også godt til ekstensiv fremfôring og som supplement i melkeproduksjonen. Til sau kommer et eget produkt med nedsatt innhold av kobber. ALKA Müsli fungerer også godt i rørsystemer til kraftfôrautomater og melkeroboter.
Gode resultater med Alka Müsli
Kristian Hovde har fôret med ALKA Müsli siden juni i 2018. Han forteller at oksene responderer meget bra på fôringa og har hatt en tilvekst på 1600 g per dag fra avvenning og fram til slakting, slaktevekt på 403 kg i snitt og god klassifisering med slakteklasse U og fettklasse 3 i snitt på oksene.
Det er tydelig at magen på dyrene fungerer og møkka er tørr og fin med appetittfôring på ALKA Müsli.

Sparer 23 vogntog med soya i året
Ønsker man et fullverdig kraftfôr til melkeku anbefaler vi ALKA Mjølk med minimum 75 % norske råvarer. Dette sammen med norsk surfôr gir melkekua en rasjon bestående av 89 % norske fôrråvarer. Ved å bytte ut deler av soyamelet i kraftfôret med alkalisk korn har Norgesfôr og Strand Unikorn spart 23 vogntog med soya i året, i tillegg til mindre import av mais, raps og roesnitter.