Tidlig beiteslipp ved 6-10 cm høyde på graset, gradvis overgang og tilleggsfôring er alle faktorer som påvirker en vellykket beiteperiode. Ungt beitegras har et relativt lavt innhold av fiber, derfor trenger kyrne tilleggsfôring med strukturfôr som halm eller seint høstet grovfôr. Ungt beitegras med lite fiber, samt mye sukker og protein, kan lett skape problemer med omsettingen i vom. Dette gjør at vomma får store mengder lettomsettelige næringsstoffer og lite fiber og struktur, noe som gjør at det lett kan oppstå sur vom, løs avføring, redusert fôropptak og fall i ytelse og fettprosent i melk. I tillegg til strukturfôr anbefales det å dele opp kraftfôrrasjonen i flere tildelinger og unngå for store kraftfôrmengde per måltid. Når man velger kraftfôr til godt og tidlig beite er det viktig å velge en kraftfôrtype med mye fiber og som samtidig er tilsatt vomstabiliserende stoffer slik som alkalisk korn, levende gjær og/eller buffer som alle stabiliserer pH i vom.
Fra 1. mai i år økte Tine betalingen på fett i melk, men hvilket kraftfôr bør man velge for å få høyest mulig fettmengde i melka?
Fettprosenten i melk påvirkes av flere faktorer slik som genetikk, laktasjonsstadiet, ytelse, fôring og fôringsrutiner. Bonden kan påvirke fettprosenten i melk, gjennom type og mengde fôr og sine fôringsrutiner. Byggesteinene for melkefett kommer fra tre kilder; 1. fra eddiksyre og smørsyre fra vomgjæring, 2. fra fett i fôret og 3. fra mobilisert kroppsfett. Størst betydning har vomgjæring av eddiksyre og spesielt smørsyre. Det som spesielt påvirker er grovfôrets innhold av sukker og NDF. Produksjonen av tilstrekkelig mengder eddiksyre og smørsyre stimuleres av det totale NDF inntaket (optimalt 350-400 g NDF/kg TS i total rasjonen) og nedbrytingen av grovfôr i vomma. Kvaliteten på grovfôret og andelen grovfôr i rasjonen har derfor stor betydning for fettprosenten i melk. Når det gjelder ytelsesmengde og fettprosent i melk så går disse dessverre ofte motsatt vei av hverandre. Når ytelsen øker «fortynnes» fettet og det skal mer til for å holde fettprosenten oppe. Når fettinnholdet i melk er nede på 3,5–3,6 prosent er det tegn på at vommiljøet ikke er optimalt og kommer fettprosenten på 3,2 og lavere defineres det som fettdepresjon. Fettprosent i melk ligger normalt rundt 4,3. På beite er det gjerne 0,2-0,4 % lavere fettinnhold enn ved innefôring. Et godt vommiljø er derfor avgjørende for et høyt fettinnhold i melka.

Råvarer i kraftfôret – påvirker fettprosenten i melk
Råvarene som brukes i kraftfôret kan også påvirke ytelsen og fettprosenten i melk og dermed den totale fettmengden.
Levende gjær og buffer
Levende gjær har evnen å øke både ytelsen og mengden fett pr ku pr dag. Siden ytelsen øker synes ikke alltid dette som økt fettprosent, men fettprosenten holdes opp til tross for økt ytelse. Norgesfôr har tilsatt levende gjær i mange av sine kraftfôrblandinger. Buffere i kraftfôr til melkekyr bidrar til å stabilisere pH i vom og dermed gi best mulige forhold for vommikrobene for å lage byggesteiner til melkefett. Det er vist at bruk av buffere (Acid Buf) er gunstig for fettprosenten i melk, og at de virker spesielt godt sammen med levende gjær (synergi).
Fettkilder
Det er også en mulighet å øke fettprosenten ytterligere ved å endre fettkilde. I besetninger som ikke ønsker mer melk, kun mer fett, kan det være en god idè å bruke en fettkilde rik på mettede fettsyrer, spesielt fettsyra C16:0. Imidlertid kan svært høyt innhold av fettsyra C16:0 gi lavere ytelse og er heller ikke så gunstig med tanke på fettsyresammensetningen i melka.
Ønsker du høy fettprosent i melk på beite – velg kraftfôr med:
- Høyt innhold av NDF/fiber tidlig i sesongen til godt beite.
- Mye mettet fett hvis du ønsker høy fettprosent, men moderat ytelse.
- Lav PBV og råprotein når kyrne går på ungt beitegras som inneholder mye protein og løselig protein.
- Levende gjær som stabiliserer pH i vom, samtidig som det øker NDF fordøyeligheten i både kraftfôret og grovfôret.
- Buffer som stabiliserer pH i vom
Vi anbefaler derfor DRØV 12 000 eller DRØV Fase 1 om man ønsker både høy ytelse og fettprosent i melk på beite. Ved moderat ytelser eller høy ytelse med godt beite kan ALKA Mjølk og DRØV Energirik anbefales. Flere som fôret med ALKA Mjølk på beite i fjorårets sesong var meget fornøyd med fettprosenten i melk. Mangler man fiber i rasjonen kan DRØV Fiber Storfe benyttes. Vi utvikler nå en ny blanding som skal fremme høy fettprosent i melk på spesielt beite, ønsker du å være med å teste ut denne i sommer er det bare å ta kontakt med oss.

Generelle kraftfôranbefalinger på beite er:
Melkeytelse |
Svært godt/godt beite = råprotein over 20/16 %, PBV over 50/30 g/kg TS. |
Middels Beite = råprotein 13-16 %, PBV 5-30 g/kg TS. |
Ugjødsla og lite beite |
Over 10 000 kg EKM |
DRØV Fase 1 DRØV Genial DRØV Energirik Låg DRØV Fiber Storfe |
DRØV Fase 1 DRØV Genial DRØV Energirik Låg DRØV Energirik |
DRØV Energirik Høg DRØV Fase 1 DRØV 12 000 Tilleggsfôring med rundball må til for å få høy ytelse. |
7000-10 000 kg EKM |
DRØV Energirik Låg DRØV Genial DRØV Fase 1 ALKA Mjølk DRØV Fiber Storfe |
DRØV Energirik Låg DRØV Energirik ALKA Mjølk |
DRØV Energirik Høg DRØV Energirik ALKA Mjølk |
Under 8000 kg EKM |
DRØV Energirik Låg ALKA Mjølk DRØV Tidligslått DRØV Fiber Storfe |
DRØV Energirik Låg DRØV Middelslått DRØV Tidligslått ALKA Mjølk |
DRØV Energirik Høg DRØV Energirik ALKA Mjølk |
Vitaminer- og mineraler på beite og beitetilpassete kraftfôr
Jordsmonnet i en del områder, særlig i myrlendte strøk, kan inneholde lite magnesium. Ungt kraftig beitegras inneholder gjerne lite natrium og er høyt på kalium og protein. Kombinasjonen av lite magnesium, mye kalium og endring i vomfloraen gjør at risikoen for utvikling av graskrampe (for lav magnesiumkonsentrasjon i blod) er størst når dyra går på kraftig beite om våren. Vi tilpasser alle våre kraftfôrblandinger ved å redusere råprotein og PBV i beitesesongen, samt tilsette mer magnesium for å unngå graskrampe. Velg derfor Låg variant av ditt vanlige kraftfôr eller et annet kraftfôr med lav PBV, slik at urea i melk ikke blir for høyt.
Husk vitamin- og mineraltilskudd på beite, vi forhandler mineralbolus, saltstein, bøtter, pellets og melblandinger. Ta kontakt så finner vi noe som passer dine behov. Enkelte kraftfôrblandinger er også tilsatt høyere mengde mineraler i beiteperioden, tilpasset et lavere kraftfôrinntak på beite.
Vi hjelper deg med å finne rett kraftfôr og en god fôrplan på beite. Ta kontakt med en av våre fagkonsulenter: