I denne tiden på året, er mange søyer i siste del av drektigheten og lamminga står snart for tur i de fleste sauefjøs rundt om i landet. Da er det ekstra viktig å fôre riktig. Sytti prosent av fostertilveksten skjer de to siste månedene av drektigheten, og desto flere foster – jo mer øker energibehovet. Med grovfôropptaket er det dessverre motsatt – jo flere foster, desto mindre plass blir det til grovfôr. Fostertelling har revolusjonert sauefôringa før lamming. I dag har vi mulighet for å gruppere søyene basert på antall foster og dermed gi dem det kraftfôret de har behov for. Vurder også holdet på søyene, for hard fôring i siste del av drektigheten kan føre til store lam og lammingsvansker. Imidlertid er heller ikke negativ energibalanse i siste del av drektigheten heldig, det kan føre til lave fødselsvekter, økt dødelighet, lite og dårlig utviklet jur, lite råmelk og sein start på melkeproduksjonen. Fra åtte til seks uker før lamming og etter lamming til beiteslipp anbefaler vi fôring med vårt DRØV Sau Melkefôr.
DRØV Sau Melkefôr er ei protein- og energirik blanding som er spesielt tilpasset den ekstreme fysiologiske tilstanden søya er i før, under og etter lamming. Kraftfôret består av råvarer som sikrer godt vommiljø til tross for store kraftfôrmengder. Inneholder organisk selen: For økt selentilførsel og større selenlager i dyret. Organisk selen overføres bedre til melka enn uorganisk. Nyfødte dyr blir derfor bedre rustet mot selenmangel ved bruk av organisk selen til mordyret. Høyt innhold av vitamin E og en miks av effektive planteantioksidanter spesialtilpasset drøvtyggere for god antioksidantstatus. Vitamin E behovet hos søyer er høyere enn før antatt, og er spesielt viktig de siste 8 – 6 ukene i drektigheten. En god vitamin E status hos søya i god tid før lamming er svært viktig for å gi lammene en god start. Et norsk forsøk i 2012 viste at tilskudd av E-vitamin reduserte antallet dødfødte lam hos søyer med tre eller flere lam. Innholdet av E-vitamin E er høyt i beitegras og godt konservert grovfôr, men tapes ved tørking og lagring og er omtrent null i høy og gammelt grovfôr. For å støtte søya ytterligere er DRØV Sau Melkefôr tilsatt vombestandige B-vitaminer. B-vitaminer er viktige for omsettingen av næringsstoffer i lever. Vi kan si at B-vitaminer spiller en viktig rolle i alle prosesser som er produksjonsdrivende. Drøvtyggere danner B-vitaminer i vomma ved hjelp av mikrobene. Dette dekker vanligvis behovet, men spesielt hos søyer med flere lam er melkeproduksjonen høy og en ekstra tilførsel av B-vitaminer kan bidra til å gjøre omsettingen av næringsstoffer i leveren mer effektiv og dermed øke melkeytelsen. God melkeproduksjon hos søya er en betingelse for høy lammetilvekst om våren.
Energi: min. 1,04 FEm/kg
AAT: min. 120 g/FEm
PBV: -5 g/FEm
For å få livskraftige lam er det viktig at alle får råmelk tidlig. Innholdet av immunstoffer i melka synker raskt. Det førstefødte lammet må derfor ikke få drikke opp alt det beste. Mange har god erfaring med å melke ut 3 – 4 dl når det første lammet blir født og fordele dette med sonde på alle lammene hennes. Særlig god effekt har dette når søya har mange lam.
Lam som ikke får nok melk fra sin egen mor, kan fôres opp på melkeerstatning, kraftfôr, høy og beite. Først DRØV Intro og seinere DRØV Lam er godt egnete kraftfôr til dette formålet. Norgesfôr forhandler råmelkserstatningen Col-Late og to ulike melkeerstatninger for lam: VitaMilk Lam og Sprayfo Lammegodt 51.
Tilveksten om våren bør være minimum 300 gram pr. dag. Hvor mye lammene legger på seg er først og fremst avhengig av hvor godt søya melker og at de holder seg friske. Lammene må ha en tørr liggeplass og gjerne tilgang på kraftfôr selv om de spiser lite. I tillegg må de ha høy, vann og saltstein. Åringer samt voksne søyer med mer enn to lam bør slippes på eget vårbeite og få tilleggsfôring med kraftfôr. Den første tida etter beiteslipp bør søyene også få tilgang på grovfôr for å gjøre overgangen mer skånsom. Lam som er store når de slippes på utmarksbeite vil også gjøre seg best nytte av beitet.