Hvilke faktorer påvirker en vellykket beitesesong?
Tidlig beiteslipp ved 6-10 cm høyde på graset, gradvis overgang og tilleggsfôring er alle faktorer som påvirker en vellykket beiteperiode. Ungt beitegras med lite fiber, samt mye sukker og protein, kan lett skape problemer med sur vom, løs avføring, redusert fôropptak og fall i ytelse og fettprosent i melk.
I tillegg til strukturfôr som halm og seint høstet grovfôr anbefales det å dele opp kraftfôrrasjonen i flere tildelinger og unngå for store kraftfôrmengde per måltid. Når man velger kraftfôr til godt og tidlig beite er det viktig å velge en kraftfôrtype med mye fiber og som samtidig er tilsatt ingredienser for et godt vommiljø slik som alkalisk korn, levende gjær og/eller buffer som alle stabiliserer pH i vom.
Om kyrne går på tidlig og godt beite med høy PBV, velg Låg variant av ditt vanlige kraftfôr eller et annet kraftfôr med lav PBV, slik at urea i melk ikke blir for høy.
Velg derfor kraftfôr med:
- Høyt innhold av fiber tidlig i sesongen til godt beite
- Lav PBV og råprotein når kyrne går på ungt beitegras
- Levende gjær som stabiliserer pH i vom og øker NDF fordøyeligheten i fôret
- Buffer som stabiliserer pH i vom
Generelle kraftfôranbefalinger på beite er:
Vi anbefaler DRØV Fase 1 om man ønsker både høy ytelse og fettprosent i melk på beite. Ved moderat ytelser eller høy ytelse med godt beite kan ALKA Mjølk eller DRØV Energirik anbefales. Mangler man fiber i rasjonen kan DRØV Fiber benyttes. Nyheten DRØV Fyldig er utviklet for å fremme høy fettprosent i melk, spesielt med tanke på beitesesongen.
NYHET! DRØV Fyldig m/lev gjær*
En fiberrik kraftfôrblanding tilpasset middels til tidlig utviklet beitegras. Opprettholder en høy fettprosent i melk på beite. Kraftfôret har et høyt innhold av vombestandig stivelse, roesnitter og vombeskyttet fett. I tillegg er det tilsatt buffer, varmestabil og vomspesifikk levende gjær (Saccharomyces cerevisiat CNCM I-1077).
Bidrar til høyt fôropptak og optimalt vommiljø. Magnesium er tilpasset beiteperioden. Kan brukes som eneste kraftfôr eller i kombinasjon med annet kraftfôrslag. Bruk maks 8 kg per dag om kun to tildelinger av kraftfôr praktiseres.
*Hos enkelte NF-bedrifter er blandingen tilsatt antioksidanter spesialtilpasset drøvtyggere for å hindre problem med frie fettsyrer i melk.
Vitaminer og mineraler på beite
Jordsmonnet i en del områder, særlig i myrlendte strøk, inneholde lite magnesium. Ungt kraftig beitegras inneholder gjerne lite natrium og er høyt på kalium og protein. Kombinasjonen av lite magnesium, mye kalium og endring i vomfloraen øker risikoen for å utvikle graskrampe (for lav magnesiumkonsentrasjon i blod). Vi tilpasser våre kraftfôrblandinger ved tilsette mer magnesium for å unngå graskrampe.
Husk vitamin- og mineraltilskudd på beite, vi forhandler mineralbolus, saltstein, bøtter, pellets og melblandinger. Ta kontakt så finner vi noe som passer dine behov. Enkelte kraftfôrblandinger er også tilsatt høyere mengde mineraler i beiteperioden, tilpasset et lavere kraftfôrinntak på beite.
Vi hjelper deg med å finne rett kraftfôr og en god fôrplan på beite. Ta kontakt med en av våre fagkonsulenter.