Byggestart senter for fjørfekompetanse
Nå i mars starter bygging av fjørfenæringen og NMBUs felles forsøkshus.
Noen fakta om fjørfehuset på NMBU
• Fjørfenæringens og NMBU sitt felles forsøkshus
• NMBU er byggherre
• Norske fjørfeprodusenter finansierer byggekostnadene
• Forsøkshuset driftes av SHF
• Første forsøk kan startes opp i januar 2020
Kostnadsramme 35,5 mill.kroner
• 62,5% finansieres over omsetningsavgift på kylling, kalkun og egg
• 37,5% finansieres gjennom "bransjeavgift" på 0,5 øre/kg fjørfefôr. Bransjeavgiften innføres og med 1. januar 2020, og ventes å vare i 6 år.
Byggestart mars 2019 (støping av fundamenter mv. fra 20/3)
• Overtakelse av bygget første halvdel av november 2019 (planlagt 8/11)
• Et senter for fjørfekompetanse i Norge
• Fjørfenæringa og undervisnings- og forskningsmiljøene samler sin forsøksvirksomhet på slaktekylling, kalkun og konsumegg i dette nye forsøkshuset.
• Forsøkshuset skal være tilgjengelig for hele bransjen på nasjonalt nivå, uavhengig av kommersiell tilhørighet. Det skal også være tilgjengelig for alle kompetansehevende tiltak på nasjonalt nivå
Et slagkraftig kompetansesenter
• Forsøkshuset skal inngå i et slagkraftig kompetansemiljø som kan rekruttere ny fjørfekunnskap både innen utdanningsinstitusjoner og inn i utvikling og rådgiving på fjørfe
• Den enkelte aktør inngår avtale om kjøp av forsøkstjenester med SHF.
• Nortura, Felleskjøpet fôrutvikling, Norgesfôr, Fiskå Mølle og NMBU (SHF/IHA) har forpliktet seg til å kjøpe forsøkstjenester for til sammen 1,6 mill.kr (indeksreguleres) per år i 5 år.
• Det etableres et Driftsutvalg der SHF, NMBU og de aktørene som har inngått avtale om kjøp av forsøkstjenester, møtes for å avklare prioriteringer og utarbeide årlige forsøksplaner.
Fagartikler
Oppdatert