Rengjøring og desinfeksjon i fjørfehus
God rengjøring og desinfisering i fjørfehus er viktig for å holde smittepresset på et så lavt nivå som mulig. Dette har spesialveterinær i Animalia, Thorbjørn Refsum, skrevet en artikkel om.
Hvorfor er vask og desinfeksjon så viktig?
Formålet med rengjøring og desinfeksjon er å senke smittepresset i huset til et nivå som ikke utsetter dyras helse og produksjonspotensial i fare. De skal bruke sin energi på vekst og produksjon og ikke på å takle unødvendige faktorer, slik som høyt smittepress vil være. Gjennom rengjøring fjernes de fleste mikroorganismene i huset. Desinfeksjon skal ta gjenværende potensielt sjukdomsfremkallende smittestoffer.
Animalia har laget en egen film om vask og desinfisering i fjørfehus. Den finner du i denne lenken.
Rengjøring - fem trinn
For å få til tilfredsstillende resultat er det fem trinn som må til:
- Tørr grovrengjøring
- Våtrengjøring med såpe
- Reparasjon og vedlikehold
- Desinfeksjon
- Tomtid for opptørking
Bare tørrengjøring og/ eller våtrengjøring uten såpe gir betydelig dårligere resultat enn tørrengjøring og våtrengjøring med såpe. Vær nøye med å få vekk støv og skitt fra alle støvlommer. Bruk såpe og mye vann (> 20l/min) – det er arbeidsbesparende. Ta reparasjonsarbeidet mellom rengjøringen og desinfeksjon så slipper du å desinfisere to ganger.
Hva desinfeksjon angår, så er det viktig å ha kontroll på brukskonsentrasjonen. Står forbrukt mengde konsentrat i forhold til forbrukt mengde vann? Brukes det nok mengde desinfeksjonsmiddel? Med få unntak gir våtdesinfeksjon betydelig bedre effekt enn tørrtåkedesinfeksjon. Opptørking har også en god effekt, men for å få til det må den relative luftfuktigheten være under 60 %. Ventilasjon og tilleggsfyring kan være nødvendig.
Pass på egen helse!
Fjørfeprodusenter og andre som arbeider i fjørfehus er dessverre overrepresentert med hensyn til alvorlige kroniske luftveislidelser. Beskytt øyne, hud og luftveier! Bruk alltid anbefalt åndedrettsvern under tørrengjøring, vask og desinfeksjon! Masken må ha både gass- og partikkelfiltre og må brukes og vedlikeholdes som anvist.
Ha en rengjøringsplan!
Det er mye å passe på for å få med seg alt – hva skal rengjøres, når skal det rengjøres og på hvilken måte. Da er det nyttig å ha en gjennomarbeidet rengjøringsplan på plass.
Inkluder produkt- og sikkerhetsdatabladene for de kjemikaliene du bruker. Søk råd! En rengjøringsplan er et godt verktøy – ikke minst om du bruker innleid arbeidskraft.
Jobb systematisk!
Vi erfarer at det nok kan jobbes mer systematisk for å få med seg alle overflater i fjørferommet og innredningene. Det synes opplagt, men er vanskelig i praksis. Arbeid sone for sone.
Vær bevisst at vifteformen ut fra lansen på høytrykksspyleren overlapper godt på overflatene, både ved påføring av såpe, under vasking og påføring av desinfeksjonsmiddel.
Bruk skummende midler. Da er det lettere å se at du får med alt. Jobb langs med strukturer og profiler, ikke på tvers. Husk å få med alle overflater, også under- og baksider, for eksempel på drikkevanns- og fôrrekker. Ikke glem verpematter, veggventiler, ventilasjonspiper, fôrsilo og fôrvekter!
Informasjonsmateriell
Animalias brosjyrer Smittebeskyttelse i fjørfehus og Rengjøring og desinfeksjon i fjørfehus finner du i denne lenken. I løpet av høsten 2017 ventes ny brosjyre om drikkevannshygiene.
I våre møllebutikker finner du produkter og utstyr for rengjøring og desinfeksjon av fjørfehus.
Oppdatert