Prisene har i det siste økt mye på korn, fett/oljer, proteinråvarer, samt enkelte mineraler, og vi ser som vanlig løpende på hvordan vi kan lage et best mulig fôr for pengene.
Positive grep vi tar i denne sammenheng er:
- Vi tilsetter mineralkilder med best mulig opptak i grisen i alt svinefôret vårt. Dette for å maksimere produksjon, helse og trivsel.
- Tilsetning av levende gjær i alt purkefôr, som i forsøk har vist økt fôreffektivitet og høyere spekkmål.
- Vi øker nå tilsetting av enzymet fytase i fôret, for å omdanne økt mengde fosfor fra kornet, slik at mindre kan tilsettes utenom.
Med høye fôrpriser blir det ekstra viktig å velge riktig fôr, samt å ha en god strategi for tildeling, da både underfôring og overfôring av grisen påvirker det økonomiske resultatet negativt.
Her er noen av faktorene man bør passe på:
- Ved apetittfôring er daglig justering av automatene viktig, da manglende regulering kan gi høyt fôrspill, samt at fôret mister lukt og smak, som igjen kan føre til redusert appetitt.
- Ved restriktiv fôring etter norm, sørg for løpende justering av fôrkurver gjennom året, samt daglig nedregulering i forhold til kurven. Dette for å oppnå god tilvekst og kjøttprosent, god helse og trivsel hos grisen, samt å unngå matlei gris og/eller fôrspill/skitne binger.
- Kontroller hygienisk kvalitet i fôranlegg og silo, slik at ikke uønskede mikroorganismer som gjær og mugg spiser av fôrenhetene, eller setter helsa til grisen i fare.
- Riktig fôring av ungpurker for å oppnå riktig alder ved første inseminering og grising, samt et riktig spekkmål for å få en god brunst og mange levendefødte.
- Riktig fôring av drektige purker for å treffe med hold/spekkmål til grising, samt unngå overfôring av enkeltdyr.
- En god strategi for flushing slik at grisingsprosenten blir høy og at mange egg av god kvalitet løsner.
- Nøye regulering av fôrmengde rundt grising og i dieperioden for å sikre høy ytelse, god helse og holdbarhet, samt en god start på neste syklus.
- Spekkmåling av unge og eldre purker anbefales med jevne mellomrom, for å kontrollere at din fôrstrategi fungerer optimalt.
- Løpende registrering av resultater i Ingris, slik at du sammen med oss stadig kan orientere kartet i din drift med terrenget.
- Veiing lønner seg for å treffe riktig utslaktingstidspunkt.
Per i dag anbefaler vi fremdeles færrest mulig dager på framfôring av slaktegrisen, da ekstra FEn per dag til vedlikeholdsfôring fort kan spise opp en redusert fôrpris. Ev. innsparinger i form protein i fôret vil også kunne gi redusert tilvekst, høyere fôrforbruk og lavere kjøttprosent.
Under er eksempel på marginalverdier utarbeidet av Norsvin per 1. mars 2022. Verdiene viser hvor stor betydning eks. fôrforbruket kan ha per gris og kg:
Ta gjerne kontakt med din fôrrådgiver for å få råd om optimal fôring, for å sikre best mulig økonomi i din drift!