
Et lokalt og bærekraftig produkt.
Hurum Mel er et 100 % lokalt mel som er produsert av korn fra Værby gård på Hurum. Korn som er dyrket på Hurum, og foredlet og malt på Hurum Mølle, bidrar til en bærekraftig og lokal matproduksjon.
Nært samarbeid mellom gårdbruker, mølle, norske fagmiljøer innen landbruk, bakeri og matvitenskap, bidrar til å sikre god kvalitet av melet. Hurum Mel er malt på steinkvern, noe som gir en skånsom behandling av melet. Dette gir melet en naturlig, god lukt og smak, og næringsinnholdet i kornet er beholdt i melet på en god måte. Melet er helt naturlig og uten tilsetningsstoffer. Før salg er melet godt lagret.
Leveranser
Hurum Mel leveres som siktet hvete eller spelt og sammalt hvete, rug eller spelt. Emballasje er enten 1 kg poser (pakket 1 kg x 6) eller 10 kg sekker. 25 kg sekker kan leveres etter avtale. Om ønskelig leveres melet på pall.

Bakeegenskaper
Bakeegenskapene av mel basert på 100 % norsk korn kan variere noe fra år til år. Dette skylles i hovedsak variasjon i været gjennom vekstsesongen. For hvete er godt vær i modningsperioden før innhøsting spesielt viktig. I forhold til god heving av deigen er glutenkvaliteten i melet vesentlig. Sterkt gluten gir høyere elastisitet i deigen som gir god og luftig bakst. Eventuelle endringer i bakeegenskaper i melet som følge av årsvariasjoner på kornet har vi gjennom erfaring og kunnskap lært å håndtere slik at de blir minst mulig merkbare for kundene. God kommunikasjon med bakeriene, forhandlere og øvrige kunder vektlegger vi i forhold til dette.
Værby Gård
Værby Gård driver bærekraftig matproduksjon av korn og kjøtt på Hurum. Gården praktiserer regenerarativ driftsform. Sund jordhelse og jord rikelig med meitemark og mikroorganismer står sentralt i denne driftsformen. Forenklet jordarbeiding og utstrakt bruk av fang- og dekkvekster bidrar til at marken alltid har grønt plantedekke som skaper karbonnøytralitet. Gården har nært samarbeid med Norsk Landbruksrådgivning og andre fagmiljøer i landbruket for å sikre gode og anerkjente metoder i drifta for å sikre klima, miljø, helse og produktkvalitet.
Familiebedrift
Hurum Mølle er en 101 år gammel familiebedrift som i rundt 25 år har produsert mel på et fleksibelt mølleanlegg for fortrinnsvis økologiske og biodynamiske mølleverandører rundt om i landet. Fra 2018 har mølla produsert lokalt mel under varemerket Hurum Mel, med korn dyrket på Værby gård. Hurum Mølle samarbeider med baker Fredrik Lønne i Harmoni Håndverkbakeri, samt andre bakere og hjemmebakere for å sikre at melet holder best mulig kvalitet og har gode bakeegenskaper. Tilbakemeldinger fra alle melkunder er også viktig for oss.

Mølla driver også kornmottak og selger driftsmidler til landbruket. Fra Møllebutikken omsettes Hurum Mel og kvalitetsproduktene Skjåkmjøl/Skjåkgryn (bygg), samt varer til landbruk og husholdning.
Kjøp av Hurum Mel: Møllebutikken Hurum Mølle, Holmsbu Handel, Spar Røyken, Café Plenum (Slemmestad), Bryggerhuset på Frøtvedt (Årås), Grønnsletta Gård (Hurum), Ottadalen Mølle (Lom) og ved bestilling på Facebook gjennom Rekoringen (Asker, Sandvika, Drammen, Ski).
Melet selges også til bakeriene Hurum Bakeri, Harmoni Håndverksbakeri (Porsgrunn), Café Plenum (Slemmestad), Kveitemjøl (Aker Brygge), Rønningen Folkehøyskole (Oslo), Asker Produkt, Gladbakst (Oslo), Bergvang Gård (Asker) m.fl.
Nyheter om Hurum Mel blir regelmessig publisert på Facebook og Instagram, samt gjennom artikler og reportasjer i ulike media (Baker & Konditor, bakeri.net, Røyken og Hurum Avis m.fl).
Spørsmål om Hurum Mel kan rettes til Erik Harsem, mob. 908 33 606.