Et lokalt og bærekraftig produkt.
Hurum Mel er et 100 % lokalt mel som er produsert av korn fra Værby gård på Hurum, og foredlet og malt på Hurum Mølle. Nært samarbeid mellom gårdbruker, mølle og norske fagmiljøer innen landbruk, bakeri og matvitenskap, bidrar til å sikre god kvalitet av melet.
Hurum Mel er malt på steinkvern som gir skånsom behandling. Dette gir melet en naturlig og god lukt og smak, næringsinnholdet i kornet er beholdt i melet på en god måte. Melet har et høyt vannopptak under baking som bidrar til saftig bakst. Melet er ikke tilsatt tilsetningsstoffer. Før salg er melet vellagret.
Leveranser
Hurum Mel leveres som siktet, sammalt eller hel hvete og spelt eller sammalt rug. Emballasje er enten 1 kg poser (pakket 1 kg x 6) eller 10 kg sekker. Siktet hvete leveres også i 25 kg sekker. Om ønskelig leveres melet på pall.
Bakeegenskaper
Bakeegenskapene av mel basert på 100 % norsk korn kan variere noe mellom kornsesonger. Dette skylles i hovedsak variasjoner i været. For hvete er godt vær i modningsperioden før innhøsting spesielt viktig i forhold til bakeegenskaper. Eventuelle endringer i bakeegenskaper i melet som følge av årsvariasjoner på kornet, har vi gjennom erfaring og kunnskap lært å håndtere slik at de blir minst mulig merkbare for kundene.
Utprøving av ulike kornsorter er også en viktig del av produktutviklingen av Hurum Mel.
Hurum Mølle samarbeider med baker Fredrik Lønne i Harmoni Håndverkbakeri og baker Ludvig Myhre Andersen i Café Plenum Håndverksbakeri for å sikre at melet har en best mulig kvalitet og gode bakeegenskaper. Tilbakemeldinger fra våre melkunder er også viktig for oss.
Værby Gård
Værby gård driver bærekraftig matproduksjon av korn og kjøtt på Hurum. Gården praktiserer regenerativ driftsform som innebærer forenklet jordarbeiding, samt utstrakt bruk av fang- og dekkvekster som bidrar til at jorda store deler av året har grønt plantedekke. Dette binder mer karbon i jorda med mål om karbonnøytralitet. Driftsformen gir sund jordhelse med rikelig med meitemark og mikroorganismer. Redusert avrenning av næringsstoffer som nitrogen og fosfor er også noe driftsformen bidrar til.
Værby gård har nært samarbeid med Norsk Landbruksrådgivning og andre fagmiljøer i landbruket for å sikre gode og anerkjente metoder i drifta for å sikre klima, miljø, helse og god produktkvalitet.
Familiebedrift
Hurum Mølle er en 104 år gammel familiebedrift som i mer enn 25 år har produsert mel på et fleksibelt mølleanlegg for fortrinnsvis økologiske og biodynamiske melleverandører rundt om i landet. Fra 2018 har mølla produsert lokalt mel under varemerket Hurum Mel med korn dyrket på Værby gård.
Mølla driver også kornmottak og selger driftsmidler til landbruket. Fra Møllebutikken omsettes Hurum Mel og kvalitetsproduktene Skjåkmjøl/Skjåkgryn (bygg), samt varer til landbruk og husholdning.
Bakerier og melutsalg
Her får du kjøpt Hurum Mel: Nettbutikk Hurum mølle: www.hurum-molle.no
Møllebutikken Hurum Mølle, Holmsbu Handel, Spar Røyken, Café Plenum (Slemmestad og Heggedal), Ottadalen Mølle (Lom), Vetsfoldmøllene (Andebu), Rekoringen (Asker m.fl.).
Disse virksomheten bruker Hurum Mel: Hurum Bakeri (Sætre), Café Plenum Håndverksbakeri (Slemmestad), Håndverksbakeriet i Vestby, Bonden Jens Håndverksbakeri (Røyken), Bryggerhuset på Frøtvedt (Åros), Vik Café og Håndverksbakeri (Eidfjord), Rønningen Folkehøyskole (Oslo), Holmen vidr. skole (Asker), Dagens (6-8 restauranter i Oslo).
Nyheter om Hurum Mel blir regelmessig publisert på Facebook og Instagram, samt gjennom artikler og reportasjer i ulike media.
Spørsmål om Hurum Mel kan rettes til Erik Harsem, mob. 908 33 606.