• Hopp til hovedinnhold
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
Hurum Mølle

Hurum Mølle

Alltid der for deg

  • MENY
    • Produkter
      • Kraftfôr
      • Plantekultur
      • Butikk/Driftsmidler
    • Brosjyrer
      • Brosjyrer drøv
      • Brosjyrer fjørfe
      • Brosjyrer svin
      • Diverse brosjyrer
    • Om Hurum Mølle
      • Kontakt oss
      • Organisasjon
      • Policy for bærekraftig forretningspraksis
  • Finn din Norgesfôr-bedrift
    • Strand Unikorn
    • Hundseth Mølle
    • Hurum Mølle
    • Mysen Kornsilo og Mølle
    • Orkla Kornsilo og Mølne
    • Ottadalen Mølle
    • Vestfoldmøllene
    • Vinstra Bruk
    • Røv Mølle
    • Ringerikes Kornsilo
    • Til Norgesfôr
    • Til Norgesfôr forhandlere
Du er her: Hurum Mølle → Arkiv → HURUM MØLLE lanserer nytt matmel

HURUM MØLLE lanserer nytt matmel

På midten av nittitallet investerte Hurum Mølle i nytt matmelanlegg. Frem til i dag har det vært produsert mel av spesialkorn som emmer, urkorn, spelt osv. for ulike virksomheter rundt om i Norge. Nå ønsker Hurum Mølle også å satse på produksjon av mel basert på 100 % lokalt korn fra Hurum. Med seg på satsingen har mølla gårdbruker Jakob Volent på Værby gård.

25. januar 2019

Lange tradisjoner

Hva er mer naturlig enn å produsere mel fra korn dyrket på Hurum når korn har vært dyrket her i rundt 4 000 år, og man også har egen mølle her ute? På Hurum er det godt klima og jordsmonn for korndyrking og det høstes normalt gode avlinger av bra kvalitet. Kompetansen blant korndyrkerne er god. Dette erfarte vi blant annet på forsommeren da Hurum Mølle sammen med Norsk Landbruksrådgivning Østafjells arrangerte markvandring for rundt 25 gårdbrukere på gården Lille-Rød hos Tonje og Terje Ouff.

God kornkvalitet

Årets kvalitet av matkorn var god på tross av lave avlinger som skyltes tørken. Gårdbruker Volent har levert hvete og rug til mølla i høst som det nå er produsert mel av. Melet er testet ut av flere hjemmebakere som alle sier seg godt fornøyd hva gjelder bakeegenskaper. Analysene for protein og falltall (stivelseskvalitet) er godt innenfor de kravene som stilles. Gjennom god dialog med fagmiljøet i NOFIMA på Ås har vi fått gode råd underveis og for veien videre. Hurum-melet er malt på steinkvern som gir skånsom  behandling av kornet slik at de gode egenskapene og næringsinnholdet bevares.

Prøveår

Dette året er å betrakte som et prøveår. Utvikling av emballasje, markedsføring, distribusjon og annet, vil etter planen bli klart frem til neste innhøsting i august. Fremover blir salget av Hurum-melet primært foregå fra møllas egen møllebutikk. Blir satsingen på Hurum-melet slik man håper, vil det være aktuelt at også andre kornprodusenter i Hurum deltar i samarbeidet.  

For å lykkes med et godt matmel, er det viktig med god oversikt over de ulike kornpartienes kvalitet, slik at melet oppnår tilstrekkelig jevnhet. Dette er noe man fremover vil tilstrebe å oppnå.   

Hurum Mølle driver kornmottak og omsetter driftsmidler til landbruket. Mølla produserer mel, har butikk og driver transporttjenester. Bedriften er en familiebedrift og drives av Johan Johansen som er tredje generasjon på mølla.

Værby gård eies og drives av Jakob Volent og Manuela Reiner. Gården er på 175 da. dyrket mark, samt noe innmarksbeite og skog. Volent dyrker totalt 1 000 da. korn og gras inkludert leiejord, og driver også med kjøttproduksjon av storfe og sau.

Erik Harsem

Butikk Nyhet
Hurum Mølle

Kirkebygdveien 29, 3490 Hurum
32 79 80 06
post@hurum.norgesfor.no

Les om informasjonskapsler (cookies) og vår personvernerklæring her.

Hurum Mølle © 2023 · Levert av Fortell. Beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvern og vilkår.