Onsdag 8. juni møttes snaut 50 kornprodusenter og en håndfull rådgivere på Værby gård for å beskue og gjennomføre faglige diskusjoner om kornåkrene på gården som eies og drives av Manuela Reiner og Jakob Volent. Markvandringen er et samarbeid mellom Værby gård, Hurum Mølle, Norgesfôr og Norsk Landbruksrådgivning (NLR) Østafjells. I tillegg deltok fagfolk fra Yara, Franzefoss Minerals, Syngenta og Bayer.
Gårdsdrifta på Værby
Gården produserer kjøtt fra storfe og sau, dyrker gras, korn, åkerbønner og oljevekster. Noe av kjøttet slaktes og omsettes lokalt, og noe av kornet males til lokalt mel på Hurum mølle. Dyrket areal på gården utgjør 175 dekar. I tillegg leies rundt 1 000 dekar. Gården har regenerativ driftsform, noe som innebærer at jorda ikke pløyes. Denne driftsformen brer for tiden om seg i Norge og internasjonalt. Målet er blant annet å oppnå økt mikrobiell mangfold i jorda for god jordhelse, binding av mest mulig karbon i jord og planter, samt reduksjon av dieselforbruket. Et godt vekstskifte og dyrking av fangvekster (eksempelvis hvitkløver, honningurt og sikori) er viktige deler av driftsformen for å oppnå kostnadseffektivitet og for å være klimasmart.
Gode råd og økt kunnskap
På markvandringen ble åkrene med høst- og vårhvete viet mest oppmerksomhet i tillegg til åkerbønner som brukes som proteinfôr til dyra og erstatter soya. Men også en åkerlapp med maltbygg til lokal ølbrygging på Wettre gård ble undersøkt. På Værby dyrkes også urkornet spelt som brukes til Hurum Mel. Denne åkerlappen har i likhet med det øvrige kornet kommet seg vesentlig etter nedbøren som kom for rundt tre uker siden. Noe tørkeskade er fortsatt å se på kornplantene og da spesielt på høstkornet. Fremover er det viktig med tilstrekkelig varme og nedbør for å oppnå gode avlinger.
Sentrale spørsmål på markvandringen var optimal næringstilgang for plantene gjennom balansert overgjødsling av mineralgjødsel, samt moderat og riktig bruk av plantevern utover i sesongen for beskyttelse mot skadegjørere som insekter og sopp, samt tiltak mot ugrasbekjempelse. Spørsmål og erfaringer om ulike sorter av korn og øvrige vekster på gården ble også diskutert.
Interessant apparat for jordprøveanlser
På jordene demonstrerte Jakob Volent et nytt relativt avansert prøveapparat for jordprøver som gir umiddelbare analyseresultater (Stenon FarmLab). Dette vakte betydelig interesse blant de oppmøtte. Data apparatet gir kan blant annet brukes i forbindelse med å lage gjødselplaner til gården.
Faglig påfyll og sosialt samvær
Kvelden ble avsluttet med kaffe og servering av kringle produsert av Hurum Mel. Korte faginnlegg ble holdt av NLR Østafjelles og selskapene som var representert. I et av innleggene ble det hevdet at årets heving av kornprisene i Jordbruksoppgjøret vil bidra til å bedre kornøkonomien for korndyrkerne. Dette avhenger også av gode avlinger og at prisene på gjødsel og andre driftsmidler ikke stiger slik de har gjort spesielt det siste halve året.
Flere av deltagerne har under og etter markvandringene gitt uttrykk for at samlingen hadde vært inspirerende og lærerik, og ikke minst at det å treffe så mange yrkesbrødre hadde vært fint etter to år med isolerende koronatiltak.
Faktaboks
Norge er rundt 40 % selvforsynt med matvarer, noe som er noe av det laveste i Europa. Mer dyrking av matkorn har stor innvirkning på landets selvforsyning. Kun i overkant av 50 % i snitt for de siste årene av det norskproduserte melet består av norsk korn. For en del år siden var andelen betydelig høyere. Rundt 30 % av bakevarene vi spiser er utenlandske halvfabrikata med nedsatte tollsatser. I fjor sommer etablerte verdikjeden for korn et forpliktende samarbeid med mål om å øke norkkornandelen i det norske melet til 90 % innen 2030. Forskningen, gårdbrukerne, rådgivningen, industrien og matvarekjedene deltar i dette samarbeidet.
Tekst og foto: Erik Harsem