Heldige med været
Værgudene viste seg fra sin beste side denne kvelden på tross av regn fram til møtestart. Ved tilsvarende arrangement på samme tid i fjor, var den langvarige tørken allerede startet. Vekstene i år har fått en god start, men fremover er det viktig med varmere og tørrere vær.
Omfattende produksjon
Lille-Rød gård driver med produksjon av storfekjøtt, hovedsakelig av rasen Limousine. Gården dyrker gras, åkerbønner, frøhøy og korn. Deler av drifta drives økologisk. Mesteparten av fôret på gården er egenprodusert hvor blant annet åkerbønner erstatter importert soya. Familien driver rundt 1300 dekar jord rundt på Hurum, hvorav 300 dekar utgjør eget areal. Deler av innleide arealer hadde kanskje ikke vært dyrket, hadde det ikke vært for den allsidige gårdsdrifta med kombinasjonen av ammeku og allsidig planteproduksjon.
Gårdbruker Terje Ouff ga de fremmøtte orientering om drifta på gården, og var også innom den krevende fôrsituasjonen foregående sesong som følge av tørken. Import av lusern fra Spania og halm fra gode sambygdinger var til stor hjelp gjennom sesongen fortale Ouff.
Gårdens produksjon representerer med sine fire årsverk en vesentlig verdiskapning for distriktet. Kontinuerlig forbedringer, ekspensjon og god forvaltning av naturresursene, kjennetegner familien Ouff´s drift av Lille-rød. Kulturlandskap med beitende dyr er også noe folk setter pris på.

Gode råd
Sentrale spørsmål på markvandringen var blant annet optimal næringstilgang fra tilført gjødsel, samt tiltak utover i sesongen for å håndtere skadegjørere som insekter, sopp, ugras osv. Spørsmål om bruk av ulike sorter grasfrø, korn og andre vekster kom også opp. Ute på jordet ble det en god dialog mellom gårdbrukere og rådgivere representert fra så vel kjente aktører som Yara, Syngenta, Franzefoss og Norgesfôr, samt rådgivere fra Norsk Landbruksrådgivning Østafjells.
Kveldens siste faglige innslag sto kalkleverandøren Franzefoss for. Med et grundig forberedt innlegg av Ingrid Gauslaa om tilført kalks positive virkning for plantene, vakte stor interesse. En utarbeidet oversikt over behovet for kalking i Bukserud-kommunene ble presentert. Denne viser at det er behov for mer kalking i Hurum og Røyken, og at det bør gjennomføres flere pH-analyser.
Kaffe og Hurum-kringle
Kvelden ble avsluttet med kaffe og servering av Hurum mølles kringle laget av Hurum-mel med korn fra Værby gård. Ingrid Mjelde Gran fra gården Gran Søndre i Sande orienterte om nystartet gårdsbakeri- og kafé, og hun serverte tre typer kringler; den ene med tranebær, den andre med sjokoladefudge og den tredje med revet marsipan, alle bakt med Hurum-mel.
Før deltagerne ble ønsket vel hjem, ble det gitt en orientering om Hurum-melet hvor det nå er innledet et samarbeid med matforskningsinstituttet NOFIMA i Ås. Produktet har blitt godt mottatt og selges foreløpig fra møllebutikken ved Hurum Mølle og Holmsbu handel.
Tekst og foto: Erik Harsem