Det deltok rundt 30 gårdbrukere fra distriktet, samt en håndfull landbruksrådgivere. Markvandringen foregikk i vårkorn, høstkorn og høstraps. Det var tredje år på rad et slikt arrangement ble gjennomført.
Omfattende gårdsdrift
Værby gård driver produksjon av storfekjøtt og dyrker gras, korn, åkerbønner og oljevekster. Gården har også noen sauer samt ridehester. Dyrket areal på gården utgjør 175 dekar. I tillegg leies rundt 1 000 dekar. Dyrking av åkerbønnene erstatter soya som reduserer behovet for innkjøp av kraftfôr. Siden gården ble kjøpt for få år tilbake er det investert i nytt kaldfjøs for ammeku og et kornbehandlingsanlegg, i tillegg til nye traktorer og maskinredskap.
Ønsker å drive regenerativt landbruk
I drifta på gården legges det vekt på å drive bærekraftig. Plogen er solgt og fremover skal det drives forenklet jordarbeiding på hele gårdsdrifta med direktesåing på upløyd mark hvor dekkvekster og fangvekster bidrar til økt karbonbinding. Dyrkningsmetoden gir vesentlig redusert kjøring og bruk av diesel, i tillegg til bedre og sunnere jordhelse. Ønsket er å drive regenerativt landbruk basert på tradisjonelle metoder og ny kunnskap. Dette skal bygge opp og reparere det naturlige kretsløp og øke det biologiske mangfoldet. I regenerativt landbruk bindes mer Co2 enn det slipper ut.

Gode råd og økt kunnskap
På markvandringen ble åkrer med høsthvete, høstraps, høstbygg og vårhvete inspisert og diskutert av ivrige deltagere. Høstsådde frodige grøder, hvor også spelt utgjør en av dem, har hatt god overvintring dette året. Vårhveten ble i år sådd tidlig, men en rekordkald mai gjør at denne trenger godt med varme fremover, samtidig som at tilstrekkelig nedbørsmengder er viktig for avlingsresultatet.
Sentrale spørsmål på markvandringen var optimal næringstilgang for plantene gjennom tilførsel av mineral- og husdyrgjødsel, samt ikke minst plantevern utover i sesongen for håndtering av skadegjørere som insekter, sopp og ugras for å opprettholde god plantehelse på kulturplantene. Spørsmål og erfaringer om ulike sorter korn og øvrige vekster var også diskutert, i tillegg til kalkingsbehov.

Det ble en god kunnskaps- og erfaringsutveksling på alle temaene som var oppe mellom gårdbrukere og rådgivere fra Norgesfôr og Norsk Landbruksrådgivning Østafjells, i tillegg til representanter fra leverandørene Yara, Syngenta, Bayer, FMC og Franzefoss.
Sosialt samvær
Kvelden ble avsluttet med kaffe og servering av kringle produsert på mel fra Hurum mølle med hvete dyrket på Værby gård. Utlodning av en storsekk dolomittkalk fra Franzefoss og Hurum Mel var populært. Mange av deltagerne ga uttrykk for at det hadde vært en inspirerende og lærerik markvandring. Ikke minst var det å treffe så mange yrkesbrødre hyggelig gjennom en lang periode med isolerende koronatiltak.