Norgesfôr har «i alle år» tilsatt enzymet fytase i fôret til alt fjørfe
for at dyra skal klare å bryte ned og utnytte fosfor i kornet.
Likevel må vi tilsette noe av den uorganiske fosforkilden
monokalsiumfosfat for at dyra skal få nok fosfor.
Uorganisk fosfor utvinnes ved bergdrift, og er definert som en begrenset ressurs som vi ikke vet riktig hvor lenge vil vare.
Som et resultat av pandemien og krigen i Ukraina har fosfor både til gjødsel og til fôr blitt svært mye dyrere.
Norgesfôr har nå valgt å øke doseringen av fytase i fôret til alt fjørfe.
Det gjør at vi kan redusere på bruken av uorganisk fosfor, og dermed også redusere forbruket av en begrenset ressurs.
Samtidig utnytter vi fosfor i kornet bedre, og får mindre utslipp av fosfor i gjødsla. Det er jo en vinn – vinn.
I tillegg bidrar økt dosering av fytase til at flere andre næringsstoffer i fôret også utnyttes bedre, slik at vi får økt produksjon og/eller bedre fôrutnytting. Dette reduserer også faren for ugunstig oppblomstring av uønskede bakterier i de bakre tarmavsnitt.
Som følge av alt dette har man også i forsøk med kyllinger dokumentert mindre tråputesår.
Vi kan altså snakke om vinn – vinn – vinn!