Råvaren alkalisk korn produseres ved å tilsette urea og ulike enzymer til lokalt fôrkorn.
Blandingen tilsettes vann og lagres under plast i to til tre uker. Urea omdannes i prosessen, og det dannes ammoniumsalter som bindes i kornet.
Resultatet er et lokalt kornprodukt med høy pH (alkalisk) som bufrer vomma og i tillegg fungerer som en proteinkilde til drøvtyggere.
«Vi kan da rett og slett bytte ut soya og andre proteinråvarer samt roesnitter og mais i kraftfôret med lokalt fôrbygg, og disse blandingene gir gode resultater også når de brukes til dyr med høy produksjon» sier Ole Anders Fjeldberg, Fagsjef Drøv hos Strand.
– Med sitt unike fordøyelsessystem er nemlig drøvtyggere i stand til å utnytte nitrogenet i ammoniumsaltene som protein, og i tillegg vil buffereffekten sørge for godt vommiljø selv med mye norsk korn i resepten. Alkalisk korn er en unik mulighet til å lage norsk mat på norske ressurser uten at det går på bekostning av ytelse og tilvekst», sier Ole Anders.
På melkeku økes norskandelen fra rundt 50–55 % norske råvarer i typiske blandinger til kyr som produserer mye melk til nærmere 80 %, og til okser som får mye kraftfôr fra 60 % til hele 96 %.
Alkalisk korn blir sett på som så interessant at det også er omtalt i den nye rapporten fra Landbruksdirektoratet «Bruk av norske fôrressurser- Utredning av forbedring av virkemidler med sikte på økt produksjon og bruk av norsk fôr» som nylig ble utgitt:
(https://www.landbruksdirektoratet.no/nb/nyhetsrom/nyhetsarkiv/virkemidler-for-okt-norsk-forproduksjon).