Vi er nå inne i en periode av året hvor eggforbruket i hjemmet er høyt. Noen av dere husker kanskje Egg-graut fra Monsetjåren i Orkdal, som Norgesfôr har servert på Agrisjå-stand de siste gangene det har vært. Egg-graut er tradisjonsmat laget spesielt før jul i en del av Orkdal og i Meldal. Men hva skal en fôre høna med for å få ei holdbar høne og fine, store og gode egg?
Næringsbehovet til høna endrer seg betydelig fra innsett til utslakting. Når unghønene settes inn ved 15-16 ukers alder er de i en fase med betydelig tilvekst. Derfor må fôret være tilpasset for avleiring av kroppsproteiner. Hønene må derfor fortsette på oppalsfôr Harmoni Oppal 8-18, som er veldig likt det de ble fôret med hos oppdretter. Dette er med og reduserer de totale forandringene for høna i denne sensitive perioden. Samtidig utvikler eggleggingsorganet seg raskt i perioden 15 – 20 ukers alder, og utgjør en betydelig del av veksten og utviklingen av dyret i denne tiden.
Høna kommer raskt over i den forberedende fasen for egglegging (18-20 ukers alder). Det anbefales da at høna får Harmoni Verpeklar som tilstreber gradvis tilpasning til det høye kalsiumnivå som kreves for skalldannelsen. Det økende nivået av kalsium stimulerer også utviklingen av eggleggingsorganet som spiller avgjørende rolle for den fremtidige eggproduksjonen. På den andre siden bør ikke Harmoni Verpeklar brukes for tidlig siden den trigger for tidlig oppverping.
I det høna begynner å verpe endrer næringsbehovet seg fra å være styrt av tilvekst til å i økende grad være styrt av eggproduksjonen. Fra begynnende verping må fôret inneholde både mer kalsium for skallet og mer protein for eggehviten. Dette behovet dekkes av Harmoni Verpetopp, som stimulerer høy eggmasseproduksjon. Denne blandingen kan brukes i hele oppverpingsperioden, frem til ca. 36 ukers alder.
Etter hvert som flokken stabiliserer seg på en høy produksjon av eggmasse, anbefales overgang til Harmoni Stabil (Verpefor 1). Dette fôret sikrer stabilt høy eggmasseproduksjon gjennom resten av innsettet forutsatt god fjørdrakt og normalt fôropptak. En overgang til Harmoni Honnør (Verpefôr 2) anbefales likevel i slutten av innsettet, spesielt når fôrforbruket er relativt høyt. Til besetninger med spesielle problemer med skallkvaliteten i slutten av innsettet har vi også ett sluttfôr med ekstra tilskudd av elementer som bidrar til skalldannelsen, Verpefôr 3.
Tabellen viser standardsortimentet og angir omtrentlig tidsrom for skifte av fôrtype. Alderen på hønene må alltid vurderes opp mot eggvekt og verpeprosent når man vurderer tidspunkt for overgang til neste fôrtype. Det kan godt være 5-6 uker variasjon på innsett når det er riktig å skifte.
Harmoni
Oppal 8-16 |
Harmoni Verpeklar | Harmoni Verpetopp | Harmoni
Stabil |
Harmoni Honnør | |
Eggmasse, g/dag
|
|
|
Frem til 61 g |
Fra 61 g |
|
Fôropptak, g/dag
|
100 – 110 g/dag | 110 – 120 g/dag | Over 115 g/dag | ||
Tidsrom/fase | 1 kg/høne fra innsett | Frem til 5 % verping | Fra 5 % verping til ca 35 uker | 35 – 60 uker | Fra 60 uker |
De siste årene har vist en klar tendens til at hønene holder verpeprosenten lenger utover i innsettet slik at det er riktig å bruke et mer konsentrert fôr lenger enn før. Derfor er anbefalt tid for overgang fra Harmoni Stabil til Harmoni Honnør nå 55-60 uker, mot tidligere 45 -50 uker.
Harmoni fôrstruktur
Hele fôrsortimentet for verpehøner er basert på den velrenommerte Harmonistrukturen. Norgesfôr Orkla produserer også verpefôr med ekstra fargestoff i Harmoniserien, disse går som Cardinalfôr. I tillegg til å dekke næringsbehovet dekkes det tarmfysiologiske behovet for strukturelle komponenter for å oppnå en velutviklet krås og tarmperistaltikk som igjen er gunstig for næringsopptak og appetittregulering. Dessuten er Harmonistrukturen et bidrag for å la høna utøve sin søke- og plukkeadferd med nebbet, ved at fôret består av gryn og ikke pellets eller finmalt mel.
Bildet viser til venstre en krås fra høne fôret med Harmonistruktur og til høyre med for med finmalt struktur.