Siden Strand startet med alkalisk fôr i 2016 har salget av alkalisk kraftfôr vokst for hvert år som har gått.
I 2022 solgte Strand over 7100 tonn alka storfe, noe som gjør blandingen til den største blant kraftfôrvariantene til okser.
På melkesida øker salget av Alka Mjølk for hvert år som går, men her er fremdeles de godt etablerte blandingene Drøv Energirik og Drøv Fase 1 på toppen av lista.
Men hvorfor har alkalisk kraftfôr blitt så populært?
Større andel norske råvarer i kraftfôret
Teorien rundt alkaliske fôrmidler dreier seg som kjent om å kunne ta i bruk en større andel norske råvarer i kraftfôr til drøvtyggere.
Norsk korn i seg selv har ikke tilstrekkelig næringsverdi, spesielt ikke protein, til å favorisere høy tilvekst- eller melkeproduksjon.
I tillegg gir høy andel korn økt tilførsel av stivelse som videre senker pH i vom og lager trøbbel for nedbrytning av grovfôret.
Fram til de siste årene har derfor en god del av fôrmidlene i kraftfôret bestått av utenlandske råvarer med høyt proteininnhold og bufferevne. Etter at alkalisk kraftfôr kom for fult, ser vi et potensial for å redusere importen i kraftfôrindustrien.
Den alkaliske prosessen
Drøvtyggere har en evne til å omdanne nitrogen til fullverdige aminosyrer som senere inngår direkte i melk- eller kjøttproduksjonen.
Det kan være nitrogen fra andre kilder enn soya. Under den alkaliske prosessen blir urea og enzymer tilsatt kornet før det lagres under en presenning i noen uker.
Under lagringen omdannes urea til nitrogensalter med høy pH og bufferevne i vomma. Målet er å opprettholde høy og stabil pH i vomma for å tilfredsstille mikrobiell aktivitet. Samtidig øker prosessen kornets næringsverdi, og gjør det mer tilgjengelig for mikrobiell nedbrytning.
Summen av dette er et alkalisk kraftfôr med høy andel norske råvarer, optimal proteinverdi og bufferevne. Redusert bruk av soya i norsk landbruk gir billigere fôr og mer forutsigbarhet. Soya som fôrmiddel har det siste året vært preget av turbulente priser på grunn av uvær og tapte avlinger. Med økt andel alkalisk korn faller en større andel av verdien i kjeden tilbake på de lokale bøndene som selger kornet sitt til Strand.
Stor aktivitet rundt utprøving av alkalisk kraftfôr
Siden oppstart med alkalisk kraftfôr på Strand har det blitt jobbet kontinuerlig med å forberede sortimentet.
De siste to årene har Strand samarbeidet med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) om utprøving av alkalisk kraftfôr til melkeku i et prosjekt kalt AlkaNor. Forsøket startet med utprøving av ulike kraftfôrvarianter i en kunstig kuvom, før de ble testet ut på 8 melkekyr. Siste ledd i prosessen er å teste ut variantene i en større besetning.
Nå er forsøket godt inne i sluttfasen hvor en tester dette i løsdrifta på Ås gård, Senter for husdyrforsøk (SHF).
Foreløpige signaler fra prosjektleder, Alemayehu Kidane, er at det ser positivt ut med tanke på alkalisk kraftfôr til melkeku.
Resultatene krever bearbeiding og vil trolig bli publisert mot slutten av året.
I tillegg til dette prosjektet har Strand flere utprøvninger i felt hvor alkalisk kraftfôr spiller hovedrollen.
Dette omfatter forsøk både på melkeku og kjøttfe.
Prosjektene er nettopp påbegynt og resultatene her vil trolig bli publisert senere i år.