Svanhild Bakke, fagansvarlig ved Norgesfôr Orkla
Mye totalt ufordøyelig fiber (iNDF) og fiber (NDF) gjør at grovfôropptaket kan bli redusert. I år ser det ut til at spesielt 2.slåtten har en høy andel ufordøyelig fiber både i Nord- og Sør-Trøndelag. Når det i tillegg er en lav energikonsentrasjonen og grovfôropptaket dermed reduseres, kan en risikere at ytelsen og tilveksten går ned.
Grovfôrkvalitet i forhold til kraftfôrnivå og valg av kraftfôr
Et høyt innhold av NDF (fiber) i grovfôret gir et redusert grovfôropptak, fordi mikrobene i vomma trenger lengre tid til å omsette fôret. Oppholdstiden i vomma forlenges, som igjen fører til færre kg tørrstoff blir tilført til vomma. Ei ku kan ta opp 10 – 13 kg TS fra grovfôret når grovfôret inneholder 480 -520 g NDF/kg TS. Ved et NDF innhold på ca 600 g NDF/kg TS vil grovfôropptaket reduseres med 2 – 3 kg TS.
Mengde med totalt ufordøyelig fiber (iNDF) bør være under 150 g/kg NDF for å være sikker på god utnyttelse av fiber i vom. Er iNDF innholdet over 200 g/kg NDF vil fordøyeligheten av grovfôret tilsvare fordøyeligheten av behandlet halm.
Hvis energikonsentrasjonen (NEl) i grovfôret i tillegg er lav (under 6,0 NEl p20/kg TS eller ca 0,84 FEm/kg TS) vil en få et lavere energiopptak fra grovfôret. En må da kompensere med mer kraftfôr for at kua skal være i energibalanse. Brukes det samme kraftfôrnivå som en har gjort før i en slik situasjon kan det medføre lavere melkeytelse. Det er spesielt i tidlig laktasjonen at høy andel iNDF kan virke negativt.
Kraftfôr inneholder mye stivelse som stivelsesspaltende mikrober utnytter. Store mengder med kraftfôr som inneholder høy andel bygg og havre kan medføre sur vom når grovfôropptaket er lavt (ved høy NDF og iNDF eller restriktiv fôring). Surt vommiljø gir dårligere forhold for cellulosespaltende bakterier. Det medfører dårligere fordøyelse av NDF og dermed enda lavere grovfôropptak, noe som kan gi utslag på lav fettprosent i mjølka.
For noen av dere er det dette året derfor være riktig å velge et kraftfôr som inneholder levende gjær. Hos Norgesfôr Orkla er det kraftfôrtypene Drøv Energirik, Drøv Genial, Drøv Fase 1 og Drøv 12000 som da er mest aktuelle til mjølkekyr. En vil da kunne få en god fôrutnyttelse av grovfôret, uten at kraftfôrmengden trenger å bli for høy.
Konsistensen på ei møkkruse varierer gjennom laktasjonen. Grovfôr og kraftfôr betyr også mye. Men for å finne ut mer og fôrutnyttelsen bør en sile møkka for å finne andelen med grove og fine fiber.
Hvorfor velge kraftfôr med levende gjær?
Vomspesifikk og varmestabil levende gjær (Levucell SC ®) har en bred virkningsmekanisme som bedrer vomfunksjonen (gjær forbruker oksygen) og gir bedre utnyttelse av grovfôrfibrer. Levende gjær i kraftfôret gir en økning i antall fibernedbrytende bakterier (og sopp) i vomma, og videre økt fordøyelighet av fiber (NDF). Dette er spesielt tydelig når grovfôret har et høyt innhold av tungt fordøyelig fiber (høy iNDF). Levende gjær «angriper» ligninet som ligger som en kapsel rundt cellulose/hemicellulose i strået/planten, og på den måten blir noe mer fiber tilgjengelig for mikrobene. Så har du høy iNDF i grovfôret bør du velge kraftfôr som har Levucell SC ® i seg for.
Sukker og stivelse er viktige energikilder for mikrobene, og avfallsproduktet propionsyre er viktig energikilde for kua. Dersom det er et høyt nivå av lettnedbrytbare karbohydrater (f.eks. bygg) i rasjonen kan pH falle veldig raskt. Dette kan resulterer i akutt sur vom, som slår ut normal mikrobeflora. En vommikrobe som øker når det er mye lett fordøyelig karbohydrat og lav pH er Streptococcus bovis. Bakterien produserer melkesyre og bidrar til enda lavere pH. Levende gjær forbruker oksygen og bidrar dermed til at S.bovis reduseres og bakterier som forbruker melkesyre i vomma øker. Resultatet blir en mer stabil pH i vomma. Må du øke kraftfôrmengden, men ønsker å ha en stabil vom bør du velge kraftfôr med Levucell SC ® i seg.
I tiden rett etter kalving er det oftest problem med å få tilført nok energi til kua. Kua er ikke kommet opp i maksimalt grovfôropptak og kraftfôrmengden kan bli for høy i forhold til det vomma kan tåle. Dermed kan det bli en ubalanse i forholdet mellom protein og energi i vomma, som oftest fører dette til høge ureatall i melka og diarélignede tilstander. Ei ku med tyntflytende gjødsel kan ha dårlig grovfôrutnyttelse, dette kan en se når en vasker og siler møkka, med høy andel grove fibre. Det er viktig å huske på at høge ureatall/diaré ikke alltid skyldes feil valg av kraftfôr (låg, nøytral, høg PBV), det kan også være et for høyt kraftfôrnivå. Ved bruk av kraftfôr med Levucell SC ® eller tilskuddsfôret Drøv Levende Gjær i sinperioden kan være med og stabilisere vomma til å tåle økningen av kraftfôr etter kalving.
Fordelingen mellom grove og fine fiber bør ligge på 1/3 grove og 2/3 fine fiber. Til mindre andel grove fiber til bedre er fôrutnyttelsen. Levucell SC ® bidrar til en bedre fôrutnyttelse.
Hva så når en har mulighet til å bruke to kraftfôrslag samtidig?
Utfordringen i fôring av melkekyr er todelt, der en skal ha rett opptrapping før og etter kalving i forhold til forventet ytelse, og ikke minst få til rett nedtrapping ut i laktasjonen for å unngå for feite kyr. Ett kraftfôr som dekker behovet til høytytende kyr eller kyr i tidlig laktasjon bør brukes som hovedkraftfôr. Spesielt Drøv Genial, Drøv Fase 1 og Drøv 12000 er godt egnet til dette formålet. Lenger ut i laktasjonen kan det fases inn et svakere kraftfôr gradvis, samtidig som mengden trappes ned. Valget av kraftfôr er også her avhengig av grovfôrkvaliteten og ønsket ytelsesnivå.
De som har mulighet for automatisk opptrapping og nedtrapping av kraftfôrmengdene ved å legge inn fôrtabeller til grupper av dyr har et godt verktøy til å styre fôringen. En metode kan være å dele kyrne i 1.kalvskyr, 2.kalvskyr og eldre kyr og deretter i 2-4 faser i laktasjonen. En lik opptrapping og lik toppfôring de første 65-120 dagene kan gi alle dyra mulighet til å vise hva de er gode for. Deretter kan man gå over til en ytelsesbasert kraftfôrfôring. En fibertest av møkka i de ulike gruppene kan vise om kraftfôrnivået er rett for gruppa. Der høy prosentvis andel av grove fibre kan tyde på en ufullstendig utnyttelse av grovfôr.
Til lenger ut i laktasjonen en kommer, dess mindre kraftfôr kan man bruke ved lik ytelse. En kan f.eks. dele inn i periodene 45 – 120 dager, 120 – 240 dager og etter 240 dager. En voksen ku som melker 30 kg vil da få 10 kg kraftfôr mellom 45 og 120 dager, mens 8 kg er nok til 30 kg melk etter 240 dager. Sørg for at dataprogrammet ikke trapper ned kraftfôrmengden for raskt. Maks 0,1 kg nedtrapping pr dag er vanlig i en del programmer. For å holde ytelsen oppe og unngå feite kyr er det gunstig å velge et fôr med høyt proteininnhold og relativt lavt energiinnhold i slutten av laktasjonen, som f.eks. Drøv Middelslått.
Flere og flere bruker f.eks. Drøv Middelslått i bunnlinjen (4-8 kg) og sper på med høyenergi fôr etter kua sitt behov. Da blir bunnlinje-kraftfôret også brukt til ungdyr, og en kan bruke et kraftfôr med høy andel norsk korn.