Bufferfôring på beite
Beite gir ofte ekstra utfordringer med stabil fôring. Ungt beitegras med lite fiber, samt mye sukker og protein, kan lett skape problemer med sur vom, løs avføring, redusert fôropptak og fall i ytelse og fettprosent i melk. Bufferfôring på beite er en god strategi. Bufferfôring vil si at man fôrer med ekstra grovfôr i tillegg til det beitegraset kyrne spiser. Dette sikrer en mer stabil fôring gjennom beitesesongen og vil kunne bufre både veldig godt beite med lite fiber og tilføre ekstra energi i perioder med dårligere beite. Til en slik bufferfôring kan det benyttes surfôr med høyt innhold av fiber, ubehandlet halm eller ammoniakkbehandlet halm. Tolk signalene som kyrne gir og gjør tiltak etter det. Fasiten får man på tanklappen.
Lav fettprosent i melk på beite
Mange opplever at fettprosenten i melk kan falle når kyrne slippes på beite. Grunnen til dette kan være for lite fiber eller struktur i rasjonen. Det finnes ulike tiltak for å løse dette avhengig hvilken type beite eller grovfôr man fôrer med. Velger kraftfôr til godt og tidlig beite er det viktig å velge en kraftfôrtype med mye fiber og som samtidig er tilsatt ingredienser for et godt vommiljø slik som alkalisk korn, levende gjær og/eller buffer som alle stabiliserer pH i vom. F.eks. ALKA Mjølk, DRØV Fase 1, DRØV Genial eller DRØV Fiber Her er noen andre tiltak:
- For lavt opptak av grovfôr/strukturfôr inn – øk evt. smaklighet med å tilsette melasse eller hindre varmgang i surfôret ved å tilsette konserveringsmiddel til surfôret, f.eks. GRASAAT® TMR (tidligere Fullfôr).
https://www.norgesfor.no/produkter/butikk-driftsmidler/driftsmidler/ensileringsmidler/ - Gi DRØV Roeblanding i tillegg.
- Gi kraftfôr i flere tildelinger per døgn.
- Velg et kraftfôr med mye mettet fett hvis du ønsker høy fettprosent, men moderat ytelse, f.eks. DRØV Fyldig eller Drøv Fase 1.
For lav eller høy urea verdi i melk på beite
Om kyrne går på tidlig og godt beite med høy PBV i graset, kan det være lurt og velg Låg variant av ditt vanlige kraftfôr eller et annet kraftfôr med lav PBV, slik at urea i melk ikke blir for høy. Det er ofte slik at det er kun de første ukene i beiteperioden at man har svært godt eller godt beite. Og velge et kraftfôr kun ut fra denne perioden blir ofte feil. Ofte kan det på seinsommeren, rundt 1.august være aktuelt med et nytt kraftfôrbytte. Da mange kan oppleve at ureaverdiene i melk synker, som følge av dårligere beite med lavt proteininnhold i graset. Om dette er tilfelle kan man bytte til en annen kraftfôrsort med høyere proteininnhold og/eller energi eller gå over til en normal eller Høg variant av samme sort man brukte tidlig i beiteperioden.
Produksjonen faller etter noen uker på beite – Hvordan opprettholde et godt beite?
For å opprettholde et godt beite er det viktig å pusse beite ved:
- Slå bort høyt gras, fjerne ugress.
- Skifte beite eller sperre av deler av beitet.
- Gjødsle.
Høyt nivå av frie fettsyrer på seinsommeren
Ofte går nivået av frie fettsyrer i melk ned når kyrne slippes på nytt frisk beite om våren, men kan stige igjen seint på sommeren. Et høyt nivå av frie fettsyrer seint på sommeren kan skyldes at man har mange kyr seint i laktasjonen eller at beite er av for dårlig kvalitet/lite. Tiltak kan være:
- Bytte til et kraftfôr med mer energi eller øke kraftfôrmengden.
- Tilleggsfôre med grovfôr.
- Gi ekstra tilskudd av E-vitamin – f.eks. Evita 25.
https://www.norgesfor.no/produkter/butikk-driftsmidler/tilskuddsfor/storfe-tilskuddsfor/vitamintilskudd-til-storfe-og-geit/ - Bytte til et kraftfôr som inneholder ekstra antioksidantmiks, DRØV 12000, DRØV Fyldig eller DRØV Fase 1 hos enkelte Norgesfôr bedrifter.
- Sjekke melkeanlegg og utstyr slik at tekniske feil kan utelukkes.
- For besetninger med melkerobot: Reduser antall melkinger per døgn om det er høyt.
For godt beite – kyrne kommer ikke inn i roboten
For å få en løsning på dette problemet må kyrne ha en grunn til å gå inn til melkeroboten:
- Gi kraftfôr, grovfôr og vann inne så kyrne har en grunn til å gå inn.
- Reduser tilgangen på beite i deler av døgnet.
- Reduser avstanden fra godt beite og inn til melkeroboten.
Varmgang i fullfôr- eller grovfôrmiks
Dette problemet kan unngås ved å:
- Bland miksen oftere enn i den kalde årstiden.
- Tilsett GRASAAT® TMR (tidligere Fullfôr) for å hindre varmgang i surfôr- eller fullfôrmiks.
https://www.norgesfor.no/produkter/butikk-driftsmidler/driftsmidler/ensileringsmidler/ - Husk god kvalitet i utgangspunktet på grovfôr som gis i sommersesongen, det hjelper ikke her å tilsette ensileringsmiddel i ettertid for å hindre varmgang.
Kraftfôranbefalinger på beite
Vi anbefaler DRØV Fase 1 om man ønsker både høy ytelse og fettprosent i melk på beite. Ved moderat ytelse eller høy ytelse med godt beite kan ALKA Mjølk, DRØV Genial eller DRØV Energirik anbefales. Flere som fôret med ALKA Mjølk på beite i fjorårets sesong var meget fornøyd med fettprosenten i melk. Mangler man fiber i rasjonen kan DRØV Fiber eller DRØV Roeblanding benyttes. DRØV Fyldig er utviklet for å fremme høy fettprosent i melk, spesielt med tanke på beitesesongen.
https://www.norgesfor.no/produkter/kraftfor/storfe/melkeku/
En god strategi kan være å velge et litt svakere kraftfôr og evt. lavere PBV når kyrne slippes ut på godt beite:
- Fra DRØV Fase 1 til DRØV Genial eller DRØV Energirik.
- Fra Høg til normal eller Låg.
I siste del av beitesesongen når beite er dårlige kan det være smart å bytte andre veien. Hvis mange kyr er i seinlaktasjon på beite velger mange og gå ned i energi på kraftfôret.
På setra, med bruk av utmarksbeite og færre kraftfôrtildelinger enn hjemme, kan det lønne seg å bytte fra f.eks DRØV Energirik hjemme til DRØV Genial eller DRØV Fase 1 på setra. Dette er energirike blandinger som fremmer et godt vommiljø ved høy tildeling og passer derfor godt til setring med 2 kraftfôrtildelinger og utmarksbeite.
Vitaminer- og mineraler på beite
Jordsmonnet i en del områder, særlig i myrlendte strøk, inneholde lite magnesium. Ungt kraftig beitegras inneholder gjerne lite natrium og er høyt på kalium og protein. Kombinasjonen av lite magnesium, mye kalium og endring i vomfloraen øker risikoen for å utvikle graskrampe (for lav magnesiumkonsentrasjon i blod). Vi tilpasser våre kraftfôrblandinger ved tilsette mer magnesium i beiteperioden for å unngå graskrampe.
Husk vitamin- og mineraltilskudd på beite, vi forhandler mineralbolus, saltstein, bøtter, pellets og melblandinger. Ta kontakt så finner vi noe som passer dine behov. Enkelte kraftfôrblandinger er også tilsatt høyere mengde mineraler i beiteperioden, tilpasset et lavere kraftfôrinntak på beite.
https://www.norgesfor.no/produkter/butikk-driftsmidler/tilskuddsfor/storfe-tilskuddsfor/mineraltilskudd-til-storfe-og-geit/
Vi hjelper deg med å finne rett kraftfôr og en god fôrplan på beite. Ta kontakt med en av våre fagrådgivere.
https://www.norgesfor.no/om-norgesforkjeden/moller-medlemsbedrifter/
Ønsker du å lese mer om god beitepraksis og skiftebeite er det mange gode praktiske råd i denne artikkelen fra NLR https://ostafjells.nlr.no/fagartikler/skiftebeiting/