For 10 år siden lanserte Norgesfôr kraftfôr med levende gjær til mjølkekyr. Svært gode erfaringer er årsaken til at bruken av levende gjær har økt i omfang siden oppstarten.
Få mer ut av fôret med levende gjær
Levende gjær fører til bedre utnyttelse av grovfôret og bidrar til at dyra kan produsere mer kjøtt og melk med samme mengde fôr.
Dette bekreftes av gode tilbakemeldinger fra kunder, som ser økt ytelse, bedre gjødselkonsistens og økt innhold av fett og protein i melka.
Hvorfor virker levende gjær så godt til drøvtyggere?
Levende gjær virker positivt på flere måter:
- Tidlig utvikling av vomma ved å akselerere utviklingene av vommikrobene og bedre utviklingen av vompapillene.
- Øker pH i vom og reduserer faren for sur vom ved å stimulere vekst av bakterier som forbruker melkesyre, samt bidra til å redusere mengden melkesyreproduserende bakterier.
- Øker nedbrytningen av fiber ved å optimalisere forholdene for fibernedbrytende bakterier i vomma. Stimulerer også sopp som bryter ned lignin og gjør fiber i grovfôret mer tilgjengelig for nedbrytning i vom.
- Bedre nedbrytning av fiber gir større produksjon av syrer i vom, som igjen virker positivt på fettprosent i melk.
Resultatet er bedre dyrehelse, økt utnyttelse av grovfôret og dermed høyere tilvekst og mer melk ut av samme mengde fôr!
I kraftfôret til mjølkekyr er levende gjær dosert slik at det daglige behovet dekkes ved 10 kg kraftfôr. Til dyregrupper som ikke får disse mengdene med kraftfôr og de som blir gitt andre blandinger anbefaler vi tilskuddsfôret Attåt Levende gjær. Full effekt forventes etter en måneds bruk. Det er derfor ønskelig å bruke levende gjær også til sinkyr og kviger.
Her finner du mer informasjon om levende gjær til storfe og småfe: