Sauesankinga er i gang for mange og da skal også høstvektene på lammene kontrolleres. Lam som ikke oppnår ønsket vekt og hold etter sanking bør settes på intensiv fôring for å oppnå slaktemodenhet før livlammene skal i hus og brunstsmaken setter seg i kjøttet. Tidlig utslakting gir også bedre kjøttkvalitet!

Tilvekst
Grovfôrkvaliteten og ønsket tilvekst på sluttfôringa setter premisser for hvilken fôrstrategi som velges. Forskning viser at det er mulig å oppnå god tilvekst på godt håbeite alene, men for mange er ikke beitene om høsten gode nok til å oppnå ønsket tilvekst. Best tilvekst oppnår man imidlertid med drøv lam på apetittfôring sammen med fiberrikt grovfôr. Drøv lam har et høyt energiinnhold tilpasset rask sluttfôring. Andelen fiber er også høyt for å opprettholde god vomfunksjon. Dermed oppnår en høy tilvekst med mindre risiko for sur vom.
Apetittfôring
Apetittfôring av drøv lam krever gradvis tilvenning over to uker, og lammene bør vaksineres mot pulpanyre rett etter sanking for å redusere risiko for sykdom. Dersom det brukes fôrautomat på beite er det utfordrende å få til en god tilvenning fordi enkeltlam kan få i seg for mye kraftfôr. I slike tilfeller er det viktig at dyra har godt vomfyll før kraftfôret introduseres. Dette kan oppnås ved å la dyra gå en natt/dag på beitet før kraftfôret blir tilgjengelig. Ved bruk av fôrautomat er det også viktig at det til enhver tid er kraftfôr i automaten. Apetittfôring på kraftfôr er en praktisk og enkel strategi og det vil spare beitet utover høsten når beiteveksten avtar.
Mineralsammensetning
Mineralsammensetningen i drøv lam reduserer i tillegg faren for urinstein. God kvalitet og nok drikkevann vil også være sentralt for å unngå lidesen. Bruk av saltstein i sluttfôringen vil gi økt vannopptak og redusert risiko. Rester av melkefôr bør unngås som tilleggsfôring, spesielt til værlam da den har en annen mineralsammensetning og værlam er spesielt utsatt. Urinstein er en smertefull lidelse og føre ofte til død.

Kontroll av sluttfôring
Holdvurdering er den enkleste måten å kontrollere sluttfôringen på. Dette sammen med veiing bør gjennomføres jevnlig i sluttfôringsperioden for å sikre at vekstpotensialet er utnyttet og lammene slaktes til rett tid.
Ta kontakt med en av våre Fagrådgivere Drøv hos oss om du trenger hjelp til å sette opp en fôrplan.
