For stort artsmangfold i underkulturen! .
Vestfoldmøllene og Strand lanserte Grønn Bro i 2020 til planteprodusenter som ønsker stort artsmangfold i underkulturen eller fangvekstene sine. Grønn Bro består av diploid og tetraploid flerårig raigras, italiensk raigras, engsvingel, timotei, hvit-, rød- og blodkløver, tiriltunge, oljedodre, sikori, karve, pimpernell(urt) og honningurt.

Marius Hundstuen Bøhle i Ramnes brukte Grønn Bro som underkultur på 100 dekar Vinger havre i 2020. Bøhle dyrker vanligvis havre i 3 til 5 år uten vekstskifte pga. krav til glutenrenhet i produksjonen. Et av målene er derfor at Grønn Bro skal bidra til vekstskifte-effekter i havreproduksjonen. Bøhle sådde Vinger 25kg/daa den 10.april, ugrassharva 20.april og sådde og tromla Grønn Bro 26.april. Resultatet ble en jamn etablering av både kornplantene og underkulturen. Ifølge Bøhle spirte Grønn Bro en god stund etter kornplantene, som dermed hadde god plass til busking. Åkeren ble likevel tynnere enn normalt.

Ugrassprøyting var ikke nødvendig. Det ble kalka på skiftene i forkant av sesongen. Gjødsling ble utført med 60 kg fullgjødsel 20-4-11 og 15 kg OptiNS. Da Vestfoldmøllene besøkte skiftene i desember var det, med unntak av sporadisk vassarve og balderbrå, lite ugrass å få øye på. Tidligere har skiftet hatt problemer med jordrøyk.
Det var i forkant av sesongen stilt spørsmål om innblandingen av honningurt kunne by på problemer ved tresking. Hos Bøhle gikk treskingen i Grønn Bro uten problemer, med en stubbehøyde på ca 30 cm. Det engelske og italienske raigraset utgjorde en grønn, tett underkultur, uten å skyte. Frøene fra oljedodra ble tresket sammen med kornet, men dodrefrøene var lette å blåse ut. Havreavlinga endte på ca 320 kg/daa, ned fra ca 500 daa året før. Tilskuddene for ugrassharving og fangvekster utgjorde til sammen kr 200 pr. daa.

Mangfold og variasjon er velprøvde virkemidler i planteproduksjon. Ulike vekster som vokser samtidig eller etter hverandre i tid kan påvirke hverandre positivt. Det motsatte, å dyrke en kultur ensidig gjennom mange år, er kjent for å forårsake jordtrøtthet, oppformering av planteskadegjørere og avlingsnedgang. Myndigheter, forskere og rådgivere oppmuntrer dessuten til større bruk av fangvekster. Når underkulturer får fortsette å vokse etter tresking, kan disse plantene beskytte jorda mot erosjon, og overføre karbon fra lufta til jorda.
Til våren planlegger Marius Hundstuen Bøhle å avslutte de Grønne Broene fra 2020 med glyfosat, for deretter å direkteså havre på nytt. Kan Grønn Bro fungere som et vekstskifte og redusere jordtrøtthet? Årets sesong hos Bøhle blir femte året på rad med havre. Bøhle synes erfaringene med Grønn Bro til nå har vært såpass gode at det helt sikkert blir nye Grønne Broer i havren i og mellom vekstsesongene 2021 og 2022.