Vi besøker Bjørn Freberg, slaktekyllingprodusent på Nykirke, han kan fortelle at han er 13 generasjon som driver familiegården.
Bjørn og kona Rigmor startet med slaktekyllingproduksjon i 2000, da de gjerne ville ha dyr på gården. Det stod mellom gris og fjørfe, og valget ble kylling.
I 2007 bygde han ut til datidens konsesjon, og har siden det vekslet mellom McDonalds og Stangekylling, samt hatt noen innsett med kalkun, for nå å ha konvensjonell slaktekylling for Nortura.

Bjørn har bygget velferdstiltak som vinduer og veranda, og mener det er viktig å følge med på markedet og det forbrukerne vil ha. I tillegg har han byttet ut alle lysstoffrør med høyfrekventerte rør som gir bredere fargespekter mer likt utelys. Dette liker kyllingen godt.
Nytt innsett
Da vi besøker Bjørn har han akkurat fått et nytt innsett med slaktekyllinger. I starten er han svært mye i kyllinghuset, og det å tilbringe tid med dyra, løfte dem, se og ta på dem, det gir et godt overblikk, mener han.
– Jeg ser allerede nå at dette kan bli et bra innsett, det er en jevn flokk med så langt lav dødelighet og bra fôrforbruk.
Det Bjørn liker best ved å være bonde er å kunne styre dagen selv, men dyra tar selvsagt mest av tiden hans.
– Å observere dyra er det viktigste jeg gjør, sier Bjørn, små justeringer får store utslag, særlig siden hver flokk er forskjellig. Jeg har et forhold til hver flokk, det betyr like mye som å ha et forhold til hvert dyr, som jeg stadig får spørsmål om fra omverden.
At det er godt å være kylling hos Bjørn, er det liten tvil om. Her er det tørt og fint, og i tillegg til nevnte lysforhold, bra med miljøberikelse av forskjellige slag.

Jeg har testet ut ulike elementer med vekslende hell. Nå er det flisballer, kyllingbroer og torv som er tingen. Morsomt er det likevel med Playmo brannstasjonen som kyllingene hopper og leker i, selv om Bjørn mener den er der mest for fotografen!