I Vestfold har vi dyrket åkerbønner i mange år og vi begynner å få litt erfaring. Det har kommet noen tidligere sorter på markedet, noe som gjør det mulig å dyrke bønner på flere arealer enn før. Når det er sagt, er det en fordel å ikke velge de mest nordvendte og skyggefulle arealene, da åkerbønner er en vekst som er glad i lys og varme. Med tidligere sorter åpner mulighetene seg for å så høstkorn etter åkerbønner, som er en fantastisk forgrøde.
Vestfoldmøllene har fokus på å produsere kvalitets kraftfôr med størst mulig andel norskproduserte råvarer. Her har åkerbønner en viktig rolle, da dette er en vare som er svært rik på protein, rundt 30%. For oss er det derfor svært ønskelig med stor produksjon av bønner i området vårt, og vi tilbyr svært gunstige betingelser på levering, både på høsten og om man ønsker å lagre for å levere etter nyttår.

Åkerbønner krever lite gjødsel
I likhet med erter og andre belgvekster fikserer åkerbønner nitrogen ved hjelp av rizhobiumknoller på røttene som gjør at tilførsel av nitrogen ikke er nødvendig, det kan heller virke hemmende for plantene om det blir tilført for mye. I forsøk har åkerbønner vist lite eller ingen sikker økt avling ved tilførsel av gjødsel og i praksis velger de fleste å så bønner uten gjødsling.
Hvordan dyrke åkerbønner
- Åkerbønner trives best i fuktig leirjord.
Sandaktig, tørkesvak jord egner seg dårlig til denne veksten, til tross for kraftig pålerot takler den tørke dårlig. Dette kommer av litt begrensa mengder med finrøtter som gjør at den totale rotoverflaten ikke blir så veldig stor. Av vekstskiftehensyn kan det likevel være greit å vurdere åkerbønner på slike skifter. - Benytt godt drenerte arealer, plantene liker ikke stå i vann over tid.
- Husk å kalke
For at næringsopptaket skal være bra og rizhobiumbakteriene trives er det viktig med en rett pH i jorda og det bør derfor kalkes opp til pH 6-6,5 på arealene.
Velg riktig sort
Når man skal velge sort er det en «tommelfingerregel» at de tidligste sortene har lavest avlingspotensiale og minst frø.
- Sampo, den tidligste sorten vi har, har en veksttid på ca 125 dager, tilsvarende vårhvete.
- Vertigo som er i det seneste segmentet er på ca 140 dager.
- Det er verdt å merke seg at været i vekstsesongen er i større grad avgjørende for når treskingen blir enn for korn.
Tusenfrøvekta kan variere en del fra parti til parti også innen samme sort, så det å vite hvor store frøa er, er viktig for valg av såmengde. Vi ser også at de tidlige sortene bør ha en litt tettere plantebestand enn de sene, som utjevner såmengden til en viss grad. Ofte er 28-30 kg passe for tidlige sorter, og 35-37 for de sene. Dette må som sagt regnes ut når man har tkv for partiet.
Såmengde
- Sampo – ca 80-100 planter pr m2
- Vertigo og Tiffany – ca 45-60 planter pr m2
- Louhi – ca 70-80 planter pr m2
I forsøk er økt såmengde vært positvt for avling, men veldig høy såmengde vil av praktiske årsaker ikke bli valgt.
Utregning av såmengde gjøres ved følgende formel:
(Ønsket plantetetthet pr/m2 * Tusenkornvekt)
(Spireprosent*10) = kg/daa
Sådybden for bønner er litt dypere enn korn, de store frøa såes gjerne på 5-7 cm, mens de mindre kan man legge på 4-5 cm. Jordbearbeiding må da tilpasses sådybden og god jordstruktur er en forutsetning for at åkerbønner trives.

Avling og vannprosent
Avlingsnivået er mer varierende på bønner enn for korn. Det er stadig noen arealer som kommer ned mot 100 kg/daa samtidig som andre ligger hardt oppunder 700kg/daa. Et snitt er trolig rundt 400 kg/daa. Ser man kostandene og oppgjørsprisen ved å dyrke fram bønner kontra korn blir dette et betydelig hyggeligere resultat enn 600 kg vårhvete kl 1 til mat.
Ved dyrking av åkerbønner bør man ha en plan for hvordan man skal kunne håndtere dem dersom det må treskes på høy vannprosent.
- Ved vannprosent over 30 er plantørker helt klart den sikreste løsningen.
Ved å legge tynne sjikt er det mulig å få tørket bønnene ned til et akseptabelt nivå slik at det er mulig å levere dem. - Har man mulighet vil det være en fordel å komme ned under 20%, men dette blir en vurderingssak.
- Test tørkeanlegget!
Noen tørkeanlegg vil nok takle rå bønner greit, men ikke alle. Dette bør evnt prøves forsiktig. Er massen for rå vil det kunne bli utfordringer i skruer og elevatorer ved at det pakker seg.
Er interessen vekket for å dyrke bønner? Vi kan med fordel anbefale dyrkningsveileder utgitt av NLR Viken om man ønsker mer utfyllende informasjon. Den er å finne på deres hjemmesider.
Vi vil også oppfordre til medlemskap i NLR da de har lang og god erfaring med rådgivning også for åkerbønner.
NLR Viken skal ha webinar om dyrking av åkerbønner i januar for sine medlemmer som også er et argument for medlemskap.
Ta kontakt med oss for bestilling av såfrø så har du varene på plass i god tid før våronnstart!


