• Hopp til hovedinnhold
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
Vestfoldmøllene

Vestfoldmøllene

Alltid der for deg

  • MENY
    • Produkter
      • Kraftfôr
      • Plantekultur
      • Butikk/Driftsmidler
    • Brosjyrer
      • Brosjyrer drøv
      • Brosjyrer fjørfe
      • Brosjyrer svin
      • Diverse brosjyrer
    • Om Vestfoldmøllene
      • Avdelinger
      • Kontaktpersoner
      • Kontakt skjema
      • Forhandlere
      • Bestilling/Kontakt
      • Salgs- og leveringsbetingelser
      • Policy for bærekraftig forretningspraksis
  • Finn din Norgesfôr-bedrift
    • Strand Unikorn
    • Hundseth Mølle
    • Hurum Mølle
    • Mysen Kornsilo og Mølle
    • Orkla Kornsilo og Mølne
    • Ottadalen Mølle
    • Vestfoldmøllene
    • Vinstra Bruk
    • Røv Mølle
    • Ringerikes Kornsilo
    • Til Norgesfôr
    • Til Norgesfôr forhandlere
  • Min side
Du er her: Vestfoldmøllene → Arkiv → Visste du dette om alkalisk korn?

Visste du dette om alkalisk korn?

Strand produserer en råvare som kalles alkalisk korn. Denne råvaren brukes inn i drøvtyggerkraftfôr, og gjør at vi kan øke norskandelen til dyr med høy produksjon betraktelig. Hvordan er dette mulig?

26. mai 2021

Råvaren alkalisk korn produseres ved å tilsette urea og ulike enzymer til lokalt fôrkorn.

Blandingen tilsettes vann og lagres under plast i to til tre uker. Urea omdannes i prosessen, og det dannes ammoniumsalter som bindes i kornet.

Resultatet er et lokalt kornprodukt med høy pH (alkalisk) som bufrer vomma og i tillegg fungerer som en proteinkilde til drøvtyggere.

«Vi kan da rett og slett bytte ut soya og andre proteinråvarer samt roesnitter og mais i kraftfôret med lokalt fôrbygg, og disse blandingene gir gode resultater også når de brukes til dyr med høy produksjon» sier Ole Anders Fjeldberg, Fagsjef Drøv hos Strand.

– Med sitt unike fordøyelsessystem er nemlig drøvtyggere i stand til å utnytte nitrogenet i ammoniumsaltene som protein, og i tillegg vil buffereffekten sørge for godt vommiljø selv med mye norsk korn i resepten. Alkalisk korn er en unik mulighet til å lage norsk mat på norske ressurser uten at det går på bekostning av ytelse og tilvekst», sier Ole Anders.

På melkeku økes norskandelen fra rundt 50–55 % norske råvarer i typiske blandinger til kyr som produserer mye melk til nærmere 80 %, og til okser som får mye kraftfôr fra 60 % til hele 96 %.

Alkalisk korn blir sett på som så interessant at det også er omtalt i den nye rapporten fra Landbruksdirektoratet «Bruk av norske fôrressurser- Utredning av forbedring av virkemidler med sikte på økt produksjon og bruk av norsk fôr» som nylig ble utgitt:

(https://www.landbruksdirektoratet.no/nb/nyhetsrom/nyhetsarkiv/virkemidler-for-okt-norsk-forproduksjon).

Fagartikkel Storfe
Vestfoldmøllene

Andebuveien 674, 3158 Andebu
477 90 000
post@vestfold.norgesfor.no
Org.nr 910 735 802

Les om informasjonskapsler (cookies) og vår personvernerklæring her.

Vestfoldmøllene © 2023 · Levert av Fortell. Beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvern og vilkår.