Perioden rundt kalving er en kritisk tid for kua der den gjennomgår store metabolske og fysiologiske endringer.
I tillegg til påkjenningen med stress i forbindelse med kalving, øker energibehovet raskt.
For å få nok energi må rasjonen endres fra å være fiberrik og grovfôrbasert til å inneholde store mengder raskt nedbrytbare karbohydrater fra kraftfôr.
Denne overgangen er krevende, og faren for negative effekter på vomma og vommiljøet er stor.
Selv om kua ikke fremstår som syk kan hun ha subkliniske utfordringer som reduserer fôrutnyttelse og ytelse, og som gjør kua mer utsatt for annen sykdom. Ved å gi levende gjær fra tre uker før kalving, hjelper vi kua med å komme seg lettere gjennom denne krevende fasen. Ny forskning fra Danmark viser høyere ytelse i kommende laktasjon blant kyr som får levende gjær både før og etter kalving, kontra kyr som kun får levende gjær etter kalving (figur 1).
Bedrer forholdene i vomma
Levende gjær fremmer fibernedbrytende mikrober i vomma før kalving og medvirker til å holde mikrobepopulasjonen stabil når kraftfôrmengdene øker etter kalving. Det er flere virkningsmekanismer som bidrar til de positive effektene.
Levende gjær sørger for en mer stabil pH og dermed bedre vommiljø. Gjæren forbruker oksygen som de fibernedbrytende bakteriene er svært følsomme for, noe som også bedrer forholdene i vomma.
Optimaliserer forholdene
En ytterligere effekt av levende gjær er at den optimaliserer forholdene for en sopptype som bidrar til at fiber som er «gjemt» inni ufordøyelig lignin i grovfôret, blir mer tilgjengelig for de fibernedbrytende bakteriene. Alle disse faktorene gjør at vomma fungerer bedre og grovfôret utnyttes mer effektivt.
Resultatet er fornøyde kyr, økt fôropptak, høyere ytelse, redusert holdtap og en mer robust vom som har større motstandsdyktighet mot betennelsesreaksjoner i vomveggen. Et forsøk gjennomført i Spania viste at kyr som fikk levende gjær fra tre uker før kalving hadde lenger liggetid enn kyr som ikke fikk levende gjær før kalving.
Dette er et tegn på bedre vomfunksjon og er i andre forsøk vist å være positivt for kyrnes fruktbarhet og holdbarhet.
Bruk kraftfôr med tilsatt levende gjær
Den enkleste måten å tildele levende gjær er ved å bruke kraftfôr der dette er tilsatt. Med tildeling utelukkende via kraftfôret vil kyrne først oppnå anbefalt daglig dose når kraftfôrmengdene er oppe i 10 kg per dyr og dag.
I tillegg tar det omkring en måned før gjæren har etablert seg i vomma og man oppnår full effekt. Det vil si at kyrne har relativt liten effekt av levende gjær i den mest krevende fasen. Derfor har vi også tilskuddsfôret Attåt Levende Gjær i vårt sortiment.
Attåt Levende gjær
Attåt Levende gjær er beregnet til dyr som ikke får kraftfôr med levende gjær, eller som får for lite kraftfôr til at det dekker den anbefalte daglige dosen (f.eks. sinkyr). For å sikre optimal effekt av levende gjær i tiden rundt og like etter kalving er det viktig å starte tildelingen i god tid (ca. tre uker) før forventet kalving slik at gjæren får etablert seg med en stabil kultur i vomma.
Nedenfor har vi regnet på potensiell gevinst ved å bruke levende gjær på et bruk med 40 melkekyr, dersom ytelsen øker med 1 kg melk per ku per dag (tabell 1). Det er antatt at grovfôropptaket øker med 0,4 kg per ekstra liter melk. I eksempelet er det kun tatt hensyn til en økning i ytelse, og ikke eventuelle positive effekter på helse og fruktbarhet.
Gi kua en god start med Attåt Levende Gjær du også!